Режисьорът Роман Полански оповести, че подготвя филм за аферата "Драйфус", предаде Франс прес. Той акцентира върху настойчивостта, с която навремето медиите и армията не са искали да признаят грешката си.

Аферата "Драйфус" в края на 19-и век раздели френското общество заради предявените срещу капитан Алфред Драйфус обвинения в шпионаж в полза на Германия, довели до катализиране на антисемитизма. През 1894 г. капитан Драйфус получава доживотна присъда, но през 1898 г. е оневинен.

"За мен един аспект е много интересен, заяви Полански. Става въпрос за настойчивостта, с която медиите, армията и която и да било държавна институция не са искали да признаят една грешка.

От собствен опит знам, че когато вестници и списания са допуснали грешка, свързана с мен, или са написали лъжи и аз реагирам, те в края на краищата имат последната дума. Те никога няма да признаят, че са сбъркали, както е реагирала армията по онова време."

През 1977 г. в Калифорния Полански, който тогава е 43-годишен, е обвинен в сексуално насилие над 13-годишната Саманта Геймър. Той е вкаран в затвора, където прекарва 42 дни, преди да бъде освободен под гаранция. Полански бяга от САЩ, преди да бъде произнесена присъдата срещу него, опасявайки се, че тя може да е тежка.

През 2009 г. режисьорът е арестуван в Швейцария по искане на американските власти. Той обжалва екстрадирането си и печели делото, след което се връща във Франция, където живее. В момента се пише сценарият за филма за аферата "Драйфус".