Осмото издание на фестивала "София: Поетики" ще се състои на 15 и 16 юни в София. Основната вечер започва на 15 юни от 18.30 ч. на Лятната сцена в Борисовата градина.

На следващия ден от 18.00 ч. в ще се състои самостоятелното четене на чуждестранните гости на фестивала и дискусия с тях в "Best Western Plus Сити хотел".

От 21.00 ч. същата вечер в Чешкия център започва партито на "София: Поетики" със специалното участие на почетния гост на фестивала - световноизвестният писател Юрий Андрухович. Неговото гостуване се организира съвместно с българските му издатели от "Парадокс" по повод тяхата 21-годишнина.

Юрий Андрухович е украински поет, романист, есеист, преводач и музикант, който твори вече почти три десетилетия. Роден на 13 март 1960 г. в Ивано-Франкивск, той е един от малцината днешни хора на словото, чиито литературни турнета приличат на концерти на рок-група. В колекцията от 21 книги за годишнината на "Парадокс" излиза романът на Андрухович "Дванайсетте обръча" в превод на Албена Стаменова и Райна Камберова.

Българските участници в "София: Поетики", селектирани от носителя на наградата на феста за миналата година Радослав Чичев, както и другите чуждестранни участници, ще бъдат обявени на 3 юни. Сред тях по традиция са носителите на наградата от предходните три издания - Ясен Василев, Стефан Иванов и Радослав Чичев.

Тази година за пръв път ще се включат и победителите от конкурса и фестивал "Малки Поетики", организиран от Студентско читалище "Св. Климент Охридски 1997", съвместно със Сдружение "София Поетики".

Поради оттегляне на основен спонсор на фестивала и принципните затруднения при неговото финансиране, Международното издание ще се проведе под мотото "Поетики на кризата".

Желаещите да подкрепят организаторите, могат да го направят чрез дарение по сметка: Сдружение "София Поетики"; Райфайзенбанк (България) ЕАД; клон централен, София 1504, ул. "Гогол" 18-20; IBAN BG53RZBB91551035979003; BIC: RZBBBGSF.