Академията Гонкур оповести 9-те романа, които ще участват в надпреварата за нейния приз - най-престижната френска литературна награда, предаде Франс прес. Тази година тя ще бъде връчена на 4 ноември.

15 романа минаха първата селекция за наградата на 6 септември, информира БТА. Втората селекция минаха 9 романа, които са в списъка с претендентите за отличието -

"Четвъртата стена" от Сорж Шаландон, "Малки съдбоносни сцени" от Силви Жермен, "Довиждане там горе" от Пиер Леметр, "Palladium" от Борис Разон, "Случаят Едуар Айнщайн" от Лоран Сексик, "Замяната на принцесите" от Шантал Тома, "Гола" от Жан-Филип Тусен, "Изобретението на живота ни" от Карин Тюил и "Arden" от Фредерик Верже.

Повече за авторите

Сорж Шаландон е роден на 16 май 1952 г. и дълги години е работил като журналист за в. "Либерасион". Написал е 5 романа.

Силви Жермен  е родена през 1954, следва философия и има шанс неин професор да бъде Еманюел Левинас - "ум, който ме беляза и храни". Позната е на българската публика с романа "Необятност" - разказ за страданието на онези, на които Нежната революция не носи освобождение.

Пиер Леметр роден през 1956 г. в Париж. Автор на трилъри. Сценарист. Дълги години е работил и като учител по литература. Вж. интервю с него (на англ. ез.).

Борис Разон е журналист. "Паладиум" е първият му роман и разказва личната му история.

Лоран Сексик е роден през 1962 г. в Ница. Лекар по образование. Автор на романа "Последните дни на Стефан Цвайг", превърнал се в бестселър.

Шантал Тома е родена в Лион през 1945 г. Романът й Les adieux à la reine (Farewell, My Queen) е посветен на последните дни на Мария Антоанета. Той е в основата на филма "Сбогом моя кралице" с Даян Крюгер.

Жан-Филип Тусен е белгиец. Автор е на издадените у нас книги „Банята“ и „Господинът“. Известен е с изящния си стил и усет към детайла.

Карин Тюил e родена в Париж през 1972 г. През 2010 г. е номирана за наградата "Гонкур" с романа „Six mois, six jours” („Шест месеца, шест дни”).