Музей на Бийтълс в Хамбург, където Великолепната четворка направи дебюта си преди да пробие на поп сцената преди 50 години, обяви, че окончателно затваря врати.

Музеят "Бийтълмайния", в който се помещава гигантска жълта подводница заради световния успех на песента "Yellow Submarine", не успя да привлече достатъчно посетители след отварянето си преди три години.

"Тръгнахме през май 2009 г., изпълнени с ентусиазъм, направихме физически инвестиции с нашата пот, нашите сълзи, за да превърнем Бийтълмания в трайна почит към Бийтълс в града, който беляза техния стил и успех", заяви търговският директор Фолкер Коопманс при обявяването на затварянето на музея на 30 юни.

"Трябва да признаем, че въпреки като цяло положителното завръщане на нашите посетители и на медиите, интересът към Бийтълс в метрополията, в която Джон Ленън твърдеше, че е израснал, не беше на висотата на нашите очаквания", допълни той.

Музеят, в който са изложени хиляди реликви от кариерата на Бийтълс, организира няколко изложби по темата за общността на феновете в СССР и за концертите и събитията, свързани с групата. От откриването си музеят е бил посетен от 150 000 души, което не е позволило да се покрият разходите за функционирането му без намесата на общината.