Новата книга на носителя на Нобелова награда за литература, на видния испано-перуански писател Марио Варгас Льоса ще бъде пусната по книжарниците на 12 септември. Това съобщиха от издателство "Алфагуара", което отпечатва произведението.

Действието в романа "Благоразумният герой" се развива в Перу. В произведението ще бъдат описани епизоди от детството на самия автор в градовете Пиура и Лима. В книгата има двама главни герои - Фелисито Янаке, дребен предприемач от Пиура, и Исмаел Карера, успешен бизнесмен от перуанската столица, искащ да отмъсти на двете си дъщери, които желаят смъртта му.

Льоса разказва, че макар действието на романа да се развива в Перу в наше време, хората са преследвани от същите проблеми, както и преди. "Моята книга е посветена на личности, погълнати от социални проблеми" - пояснява писателят.

Хорхе Марио Педро Варгас Льоса е роден на 28 март 1936 година в перуанския гр. Арекипа. Той е жив класик на латиноамериканската литература. Нобеловата награда за литература му е връчена през 2010 година. Писателят живее в Испания, чийто гражданин е от 1993 година.
Сред известните му произведения са "Градът и кучетата", "Зелената къща", "Леля Хулия и писачът", "Панталеон и посетителките", "Празникът на козела", "Лудориите на лошото момиче".

Вчера, на 25 април, институтът "Сервантес" откри с изложба за Марио Варгас Льоса новия си офис в София. Самият писател се очаква в България през май. Льоса ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от Софийския университет "Св.Климент Охридски".