Лондонският кинофестивал ще започне днес с прожекцията на филма "Капитан Филипс" на режисьора Пол Грийнграс с Том Ханкс в главната роля. Биографичният филм е за капитан Ричард Филипс, който е взет за заложник от сомалийски пирати през 2009 г.

Том Ханкс, Сандра Бълок, Кери Мълиган, Даниъл Радклиф са сред звездите, които ще участват в 57-ия Лондонски кинофестивал. Джуди Денч и Стив Куган ще преминат по червения килим за прожекцията на филма "Филомена" на Стивън Фриърс. На фестивала ще бъде представен и филмът "12 години роб" на Стив Маккуин с Бенедикт Къмбърбач, Брад Пит и Майкъл Фасбендер.

В лондонския кинофестивал участват и други големи хитове, като фантастиката "Гравитация" с Джордж Клуни и Сандра Бълок, "В съзнанието на Луин Дейвис" на братя Коен, "Животът на Адел" - носител на "Златна палма" от тазгодишния кинофестивал в Кан.

В конкурсната програма са 13 филма, сред които "Под кожата" със Скарлет Йохансон в ролята на извънземна човекоядка, "Паркленд" на режисьора Питър Ландесман за убийството на Кенеди, "Kill Your Darlings" с Даниъл Радклиф като поета Алън Гинсбърг.

На фестивала ще бъдат представени 234 игрални и документални филма. От тях 22 ще бъдат световни премиери. Лондонският кинофестивал ще бъде закрит на 20 октомври с друг филм с Том Ханкс - "Спасяването на мистър Банкс", в който му партнира Ема Томпсън.