Научнофантастичният трилър "Гравитация" на Алфонсо Куарон, с който стартира 70-ият международен кинофестивал във Венеция, грабна сърцата на критиците.

Филмовите наблюдатели не пестят възторжените си отзиви за лентата с участието на Джордж Клуни и Сандра Бълок в ролите на изгубени в космоса астронавти, изтъквайки единодушно невероятното преживяване за зрителя, подсилено от 3D ефектите.

Дерек Малкълм от "Ивнинг стандарт" хвали изключителната техническа мощ на лентата, допълнително подсилена от 3D ефектите, които я превръщат в поразително зрелище.

Марк Адам от "Скрийн дейли" също не крие възторга си от въздействащото преживяване, което "Гравитация" предлага на зрителя. "Откровено завладяващ и вълнуващ трилър от типа "изгубени в космоса", този зрелищен филм е истинско удоволствие за публиката", пише критикът.

Тод Маккарти от "Холивуд рипортър" изтъква уникалния подход на режисьора към познат космически сюжет. "Това е най-реалистичният и прекрасно структуриран филм, чието действие се развива в космоса. Без да е научнофантастичен в традиционния смисъл, първият проект на Алфонсо Куарон от седем години е лишен от извънземни, космически битки и дистопични общества", отбелязва Маккарти.

"Брилянтно напрегнат и спиращ дъха", пише Ксан Брукс от в. "Гардиън". Същото мнение застъпва и Ричард Корлис от сп. "Тайм", който отбелязва: "Ако миналото на киното е мъртво, то "Гравитация" ни показва славното му бъдеще. Лентата вълнува на толкова много нива".

"Алфонсо Куарон не е снимал филм от седем години, но въпреки това още от първите три минути става ясно, че режисьорът и екипът му не са си губили времето и са се потрудили здраво, за да създадат нещо ново и малко по-различно", пише Дейвид Дженкинс от Little White Lies.

Междувременно в сайта Rotten Tomatoes, който анализира отзивите за филмови продукции и присъжда резултат въз основа на реакциите на критиката, лентата "Гравитация" е със 100-процентов позитивен резултат.

Възторгът на критиката дори накара някои букмейкъри да намалят наполовина залозите за триумф на филма на "Оскар"-ите през февруари 2014 г.

"Гравитация" излиза на екран в САЩ на 4 октомври.