Ранните отзиви за режисирания от Лий Даниълс филм "Икономът", който днес излиза на екран в САЩ, са смесени.

Историческата драма е разказ за живота на Юджийн Алън - афроамериканец, работил като иконом в Белия дом от 1952 до 1986 г. През този период САЩ сменят осем президенти. Алън започва работа в Белия дом през 1952 г. - по време, когато на чернокожите в родния му щат Вирджиния е забранено да използват обществените тоалетни. Във филма икономът е преименуван на Сесил Гейнс.

Макар да не са единодушни в оценките си за историческата драма, повечето критици споделят мнението, че "Икономът" е "дълбоко въздействащ" и "очевиден претендент за "Оскар".
Джо Моргенсен от "Уолстрийт джърнъл" пише, че във филма "измислицата се слива с фактите, докато накрая взима връх".

Повечето критици са благоприятно настроени към лентата на Лий Даниълс. Дори тези, които не са толкова въодушевени, не пропускат да отбележат позитивните страни на историческия епос.


"Не можем да отречем грешките, които развалят този иначе приковаващ, провокиращ и в крайна сметка затрогващ филм", пише Питър Травърс от сп. "Ролин стоун". В подобен дух е и отзивът на Бен Сакс от "Чикаго рийъдър": "Филмът е пълна бъркотия, но все пак уникален и пораждащ интерес".

Мнозина обаче са изненадани от думите на Майк Ласал от "Сан Франциско кроникъл", който "явно е прекалил с течностите към обяда", за да критикува освен "глупавия сценарий" и кастинга на Лий Даниълс, който по думите му е подбрал "възможно най-смешния и откачен актьорски състав".

Главната роля във филма изпълнява Форест Уитакър – брилянтен актьор, чието превъплъщение в образа на диктатора Иди Амин в "Последният крал на Шотландия" бе отличено с "Оскар". Опра Уинфри - носителка на "Златен глобус" за "Пурпурен цвят", играе съпругата му Глория.

Компания на двете звезди правят Алън Рикман (Роналд Рейгън), Джейн Фонда (Нанси Рейгън), Джон Кюсак (Ричард Никсън). В ролите зрителите ще видят още Терънс Хауърд, Лив Шрайбър, Робин Уилямс, Ванеса Редгрейв, Лени Кравиц, Марая Кери, Алекс Петифър, Джеймс Марсдън, Минка Кели.