"Гравитация" спечели рекордните седем награди "Изборът на критиците", но историческата драма "12 години в робство" на Стив Маккуин беше избрана за най-добър филм на церемония в Санта Моника, Калифорния.

"Гравитация" е с най-много номинации за БАФТА>>>

Лентата "Американска схема" на Дейвид О. Ръсел, която вчера получи 10 номинации за наградите "Оскар", победи в категориите за най-добър комедиен филм, най-добър актьорски състав и най-добра комедийна актриса - Ейми Адамс, предаде Ройтерс.

Останалите награди на "Гравитация" са за режисура на Алфонсо Куарон и на Сандра Бълок за най-добра актриса в екшън, както и за най-добър научно-фантастичен филм, визуални ефекти, монтаж и операторско майсторство.

Сандра Бълок е категоричният "Избор на публиката">>>

"12 години в робство" спечели също награди за най-добра актриса в поддържаща роля на Лупита Нионго и най-добър адаптиран сценарий.

Матю Макконъхи спечели наградата за най-добър актьор в драма за "Клубът на купувачите от Далас", а Леонардо ди Каприо - за най-добър актьор в комедия за "Вълкът от Уолстрийт", подобно на разпределението при наградите "Златен глобус" в неделя. Кейт Бланшет, която спечели и награда "Златен глобус", беше избрана за най-добра актриса в драма ("Син жасмин"). Марк Уолбърг получи наградата за най-добър актьор в екшън за ролята в "Самотният оцелял", който бе отличен и като най-добър екшън.

Джарет Лето спечели наградата за актьор в поддържаща роля за "Клубът на купувачите от Далас". Той посвети отличието си на "всички хора по света, които живеят с ХИВ и всички хора, които са загубили живота си заради тази ужасна болест". Джарет Лето също спечели награда "Златен глобус".

"Замръзналото кралство" на "Дисни" стана най-добра анимация, а хитът от него "Let It Go" - най-добра песен. "Синият е най-топлият цвят", който беше пренебрегнат в номинациите за наградите "Оскар", победи в категорията за най-добър чуждоезичен филм.

Наградата за оригинален сценарий спечели "Тя е глас".

Отличията се присъждат от Асоциацията на кинокритиците, работещи за телевизията, радиото и интернет изданията (Broadcast Film Critics Association), която обединява 281 професионалисти от САЩ и Канада. Подобно на наградите "Златен глобус", "Изборът на критиците" също са определяни като "репетиция" за "Оскар"-ите и често лауреатите на първите триумфират с вторите. Кои ще бъдат тазгодишните носители на "Оскар" ще разберем на 2 март. bTV Cinema и тази година ще излъчи на живо церемонията!