Космическият трилър "Гравитация" с участието на Сандра Бълок и Джордж Клуни получи 11 номинации за наградите БАФТА, предаде Ройтерс.

Сред категориите, в които лентата ще се бори за отличие, са тези за най-добър филм, най-добра актриса (Бълок), най-добър режисьор (Алфонсо Куарон), звук и визуални ефекти.

В наградния сезон, определян като един от най-конкурентните от години, два други филма, сочени за фаворити за "Оскар", получиха по десет номинации за БАФТА - "12 години в робство" и "Американска схема".

Ясни са претендентите за наградите на Гилдията на продуцентите в САЩ>>>

Трите продукции са номинирани в категорията за най-добър филм заедно с трилъра за сомалийските пирати "Капитан Филипс" и драмата "Филомена".

С номинации за най-добър актьор са Чиуетел Еджиофор за "12 години в робство", Крисчън Бейл за "Американска схема", Брус Дърн за "Небраска", Леонардо ди Каприо за "Вълкът от Уолстрийт" и Том Ханкс за "Капитан Филипс".

"12 години в робство" с най-много номинации за "Златен глобус">>>

Номинираната за ролята си в "Гравитация" Сандра Бълок ще се съревновава за приза за най-добра актриса с Ейми Адамс за "Американска схема", Кейт Бланшет за "Син жасмин", Ема Томпсън за "Спасяването на Мистър Банкс" и Джуди Денч за "Филомена".

В категорията за най-добър режисьор освен Алфонсо Куарон за "Гравитация" са номинирани още Стив Маккуин за "12 години в робство", Дейвид О. Ръсел за "Американска схема", Пол Грийнграс за "Капитан Филипс" и Мартин Скорсезе за "Вълкът от Уолстрийт".

Гилдията на режисьорите в САЩ обяви фаворитите си>>>

Наградите БАФТА, присъждани от Британската академия за кино и телевизия, се връчват две седмици преди "Оскар"-ите. Те са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното. Носителите на наградите БАФТА ще бъдат обявени на 16 февруари на церемония в Кралската опера в Лондон.