Филмът "Зад свещника" на режисьора Стивън Содърбърг, отличен с три награди "Еми", е сред хитовете на Киномания - 2013, съобщават организаторите от НДК.

Продукцията, чиято премиера беше в Кан през май, донесе първата награда "Еми" в кариерата на Майкъл Дъглас. Преди две седмици, на церемонията в Лос Анджелис, той грабна приза за най-добър актьор в телевизионен филм за превъплъщението си в ексцентричния пианист Владиу Валентино Либерачи - един от най-популярните изпълнители през 60-те и 70-те години на миналия век.

"Зад свещника" получи още две награди - за най-добър телевизионен филм или минисериал и най-добър режисьор.

Сюжетът проследява бурната шестгодишна връзка между легендарния музикант и доста по-младия му любовник Скот Торсън (в ролята е Мат Деймън) във времена, когато хомосексуализмът е абсолютно табу. Филмът се фокусира не толкова върху живота на Либерачи, колкото върху противоречивата му личност и сложните отношения между него и партньора му.

Киномания - 2013 (14-28 ноември) ще покаже най-доброто от световното кино с над 50 заглавия, разпределени в секциите "Детско кино", "Фестивал на френското кино", "Кулинарно кино", "Фестивал на фестивалите" и "Класически удоволствия".

Програмата включва и нов модул - "Живот като на кино", който представя биографични филми.

Специално място в селекцията е отделено на Робърт де Ниро по случай неговата 70-годишнина и на творчеството на Федерико Фелини.