Канадската писателка Алис Мънро обяви, че слага край на писателската си кариера.

За пръв път Мънро заговори за предстоящото си "пенсиониране" през юни 2013 година, когато бе удостоена в Онтарио с литературната награда "Трилиум бук".

Мънро, която на 10 юни 2013 година навърши 82 години, заяви, че сборникът с разкази "Скъпоценен живот" (Dear Life), издаден през есента на 2012 година, ще е последната й книга.

Писателката твърди, че е била вдъхновена от американския класик Филип Рот, който през ноември 2012 година обяви края на литературната си кариера. Мънро отбеляза, че сега Рот изглежда много щастлив.

Мънро, носителка на международната награда "Ман Букър", и преди е обявявала желанието си да спре да твори, но според думите й този път наистина ще го направи.

Писателката е известна с късите си разкази, които обаче критиците сравняват с романи заради дълбочината и наситеността им. Мънро публикува своя първи от общо 14 сборника с разкази през 1968 г., той е озаглавен "Танцът на щастливите сенки" (Dance of the Happy Shades).

За тази си книга тя получава престижната канадска награда на генерал-губернатора. Мънро често е споменавана като кандидат за Нобелова награда за литература.