Известната публицистка Черил Бун Айзъкс беше избрана за президент на Американската академия за кинематографично изкуствои наука, връчваща наградите "Оскар", съобщиха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Тя е първата афроамериканка, оглавяваща академията в
цялата й 89-годишна история, а също и първата жена на този ръководен пост за последните 30 години.

Преди Черил Бун Айзъкс заемаше поста вицепрезидент на киноакадемията. Сега тя е избрана за президент за срок от една година, но може да издига кандидатурата си още четири пъти.

63-годишната Айзъкс смени на поста Хоук Кох, който бе начело на киноакадемията само една година, тъй като това бе последната според правилата, девета година, откакто е в ръководството на организацията, уточни Варайъти.

Черил Бун Айзъкс оглавява компанията CBI Enterprises, тя е консултант на култови филми, наградени с "Оскар", като "Речта на краля", "Артистът" и други. Преди е работила в кинокомпаниите "Ню лайн синема" и "Парамаунт пикчърс".

Преди Айзъкс президенти на Американската киноакадемия са били само две жени - Фей Канин и Бет Дейвис. Повечето членове на Американската киноакадемия са мъже - 77 на сто от всички "академици". Средната възраст на гласуващите съвпада с "ранното" пенсиониране в САЩ - 62 години. Под 50-годишни са само 14 на сто от гласуващите.