Мистерията около изчезването на неандерталците може би най-накрая е разплетена – възможно е архаичните хора да са измрели заради често срещани ушни инфекции, сочи изследване, публикувано в “Анатомикал рекорд”.

Неандерталците са вид архаични хора, които се появяват за първи път преди 450 хил. години и умират преди около 60 хил. години – малко след появата на хомо сапиенс. Неандерталците са съвсем различен биологичен вид от съвременните хора и техните предци, като в миналото са населявали огромен регион – от Сибир на изток до Иберия на запад и от Великобритания на север до Ирак на юг.

Новото проучване е установило една особеност в устройството на ушите на неандерталците, която е възможно да е довела до тяхното изчезване. Структурата на органа прилича много повече на ушите на съвременните деца и не се променя с възрастта. Това означава, че неандерталците са били уязвими към често разпространени ушни инфекции.

В момента тези инфекции, които се срещат при всички деца, се лекуват с антибиотици, но в миналото те са носели със себе си множество усложнения, като по-сериозни инфекции, загуба на слуха и пневмония.

Честото боледуване от ушни инфекции е направило неандерталците по-слаби и те не могли да преборят по-интелигентните и здрави хомо сапиенс за храна и територия.