Той никога не си е представял, че ще се разхожда из коридорите на НАСА. Нито пък, че ще се запознае с последния човек, стъпил на Луната. Не е подозирал, че целите и мечтите му ще бъдат свързани с пътуване до Марс. Още по-малко пък си е мислел, че ще вдъхва смелост на деца да имат космически мечти и да не се отказват от тях. За Тихомир Космосът е неговият свят и с космическата академия, която прави, иска да промени живота и на дузина млади мечтатели.

Снимка: bTV

Космическото приключение за Тихомир започва съвсем случайно в един летен следобед.

„Разглеждах новините в интернет и видях, че на Марс на 5 август през 2012 г. каца гигантски марсоход. Това много ме заинтригува. Реших да проуча как точно е станало това кацане и какво ще прави този марсоход там. Много ме развълнува самото пътешествие до Марс“, споделя той.

И така, година и половина по-късно, Тихомир е приет да се обучава по програма за космически науки, разработена от НАСА и Международния космически университет в САЩ.

Снимка: bTV

„Имах възможността да видя космическите совалки, с помощта на които САЩ построиха Mеждународната космическа станция. Видях ракетата „Сатурн 5“, с която астронавти са стигали и са кацали до луната само преди 50 години“, разказва той.

„Може би едно от най-интересните, най-хубавите и най-оставащите като спомен неща беше запознанството ми с астронавтите. Астронавтите са вълнуващи хора и също едновременно с това и много обикновени хора“, казва Тихомир.

По време на обучението си той се запознава с втория човек човек, стъпвал на луната – Бъз Оудрин, както и с последния – Джак Смит. Една от най-вълнуващите срещи за него, обаче остава тази с доскорошния шеф на НАСА – Чарли Болдън.

Снимка: bTV

„Разказа ни как частните изпълнителни компании като „Спейс Екс“ (Space X) в САЩ в момента правят революция в ракетостроенето. Правят преизползваеми ракети и по този начин свалят цената на достъпа на човека до Космоса. НАСА много подкрепя такива проекти на такива компании. И когато го попитах с какво може България да участва в пътешествието на човечеството до Марс, той ми каза: „Не говорете само, действайте. Вие в България също може да правите велики неща, просто действайте. Всичко зависи от вас. Във ваши ръце е“, спомня си Тихомир.

Той се запознава отблизо с подготовката на астронавтите и с начина им на живот.

„Всеки астронавт по време на престоя си в Космоса тренира по два и половина часа, за да може след това да се разхожда на Земята и земната гравитация да не му прави проблем“, разказва той.

У нас, заедно със своята приятелка, Тихомир създава Академия за астронавти за деца между 8- и 12-годишна възраст. В нея децата се потапят напълно в света на Космоса като обличат костюми за астронавти, строят и изстрелват ракети.

Снимка: bTV

„Представяте ли си колко вълнуващо е за едно дете на 10 години да построи своя собствена ракета? Отиваме на една полянка и изстрелваме ракетите в небето. Децата много се радват на това събитие – казва Тихомир. – Те се вълнуват много от Космоса. Трябва да им се създаде атмосфера, да им се подбуди любопитството, да ги накараш да работят, да им подбудиш интереса към астронавтиката, към астрономията“.

Снимка: bTV

„Най-важното, което взех от космическата програма в САЩ беше, че мога да направя всичко и това искам да дам на децата в България. Искам да вдъхна увереност на децата в собствените им сили – че могат да направят всичко в този живот“, казва Тихомир.