Следпразничната равносметка на подаръците показа една нестандартна статистика – близо 110 хил. участници от 137 държави са изпратили подаръци на непознати.

Оказва се, че за да получите подарък от Бил Гейтс, не е необходимо да сте негов близък. Регистрацията в RedditGifts.com е достатъчна. Така през 2016 г. едно нищо неподозиращо момиче получава снимка, от която разбира, че нейният личен „Добър старец“ е един от най-богатите хора на планетата.

Виртуалната Лапландия комбинира регистриралите се с напълно непознати, след попълнен въпросник по интереси.

„Съвременния човек е много пъти изолиран или живее в едни относително затворени общности понякога му се иска да се свърже с други“, обяснява психологът Пламен Димитров.

„Интересното, е че повечето хора не осъзнават, че това е бизнес модел“, коментира интернет предприемачът Александър Ненов.

По думите му „има смисъл от такава инициатива, защото тя стимулира това да мислим как можем, чрез добри постъпки, да правим хората щастливи“.

За миналата година само 72 българи са участвали в размяната на подаръци с непознати. Очаква се скоро да започне регистрацията за 2018 г.