Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей потвърди официално, че няма да присъства на раждането на бебето на херцогинята на Кембридж Катрин, както повеляваше традицията за подобно събитие.

Според Мей нейното присъствие при раждането вече не е оправдано, въпреки че от векове това се правело с цел да не би някои измамник да се възкачи на британския престол.

"До неотдавна беше прието министрите на вътрешните работи да присъстват на кралските раждания, заяви депутатът Майкъл Елис, член на парламентарната Комисия по вътрешните работи, който отправи парламентарно питане към Тереза Мей. Знам, че това е станало при раждането на Нейно Величество Елизабет Втора през 1926 година."

На 21 април 1926 година Елизабет видя бял свят в присъствието на тогавашния вътрешен министър Уилям Джойнсън-Хикс.

"Възнамерявате ли да присъствате на кралското раждане, както повеляваше традицията?", запита депутатът Елис вътрешния министър. Тереза Мей с усмивка и с чувство за хумор му отговори по следния начин:

"Вече не се изисква вътрешен министър да присъства на кралско раждане, но подозирам че вие, г-н Елис, разполагате с повече информация по въпроса, имайки предвид добрите ви връзки с кралското семейство. Традицията е от няколко века, уточни Тереза Мей. Присъствието на вътрешния министър е гарантирало, че наистина става дума за кралско раждане и да не бъде представено незаконно някое друго бебе за бъдещ монарх."

Херцогинята на Кембридж Катрин трябва да роди в лондонската болница "Сейнт Мери" в близък кръг. Първото й дете от принц Уилям ще бъде трето по линията на наследяване на британския престол. Бебето трябва да види бял свят до края на седмицата, ако излязат верни прогнозите на херцогинята на Корнуол Камила, съпругата на принц Чарлз.