Новият филм от поредицата за британския супершпионин Джеймс Бонд – "Спектър", освен в челото на бокс-офис класацията, влезе и в "Книгата на рекордите на "Гинес".

При това с гръм. Буквално.

24-тият филм от поредицата за агент 007 официално е лентата с най-голяма експлозия в историята на киното. За заснемането ѝ, което е направено в Мароко, са използвани близо 8,5 тона керосин, които са вдигнати във въздуха с 33 кг експлозив.

Резултатът е еквивалентен на взрив на 68,47 т тротил. Продължителността му е цели 8 секунди.

SPECTRE has been awarded a Guinness World Records title for the Largest Film Stunt Explosion. The explosion was filmed in Erfoud, Morocco and used 8418 litres of fuel and 33kg of explosives.

Posted by James Bond 007 on Tuesday, 10 November 2015

"Филмите за Бонд преместват границите в киното, последният – "Спектър", отново впечатли кинолюбителите. Роля за това със сигурност играят специалните ефекти", коментира редакторът на "Книгата на рекордите" Крейг Глендей.

Официално отличието беше присъдено на отговорника по специалните ефекти Крис Корболд, талантът на когото беше висок оценена и в друг случай. Той е носител на награда" Оскар" за специални ефекти, присъдена за работата му по филма "Генезис".

Следващата лента, в който ще видим специални ефекти от него, е новата част от сагата "Междузвездни войни" - "Силата се пробужда".