Използваме ги всеки ден, но кой и как създава шрифтовете, с които пишем? Юбилейна изложба представя българската школа в изкуството на шрифта.

Малко от нас знаят, че прочути художници като Борис Ангелушев са създавали не само прекрасни картини, но и шрифтове на кирилица.

Малко история и теория

Основните стилове на шрифтовете датират от преди 4-5 столетия. Наклоненият или курсив, е измислен през 1501 година от италианеца Франческо Грифо. Затова се нарича още "италик".

Шрифтовете се демонстрират с така наречената панграма - изречение, което съдържа всички букви от азбуката. Например: "Вкъщи не яж сьомга с фиде без ракийка и хапка люта чушчица!" - проверете, наистина съдържа всички букви.

Всяка извивка и форма на шрифта първо се рисува от художника - на хартия или с компютър. Целта - четлив, стилен и приятен за окото шрифт.

Човек може и да забогатее като създава шрифтове – най-скъпият в момента се продава за 5 хиляди долара. А стойността на шрифтовете, използвани в лого знаците на най-големите компании в света може да достигне милиони.

В Интернет има безплатни уроци и програми, с които вие също можете да направите свой шрифт.

Не е толкова лесно

Кирил Златков е един от съвременните автори на български шрифтове. Досега е създал десетина, а особено популярен е  „Баркентина”, който можете да свалите безплатно от Интернет.

„Работата по един шрифт продължава доста дълго. Мога да кажа, че съм работил по около 7-8 месеца. Това е една много прецизна и много фина работа, която поглъща цялата енергия и внимание на автора”, обяснява той.

Български художници са разработили и държавен стандарт как би трябвало да изглежда нашата писменост във вид на шрифтове. Но политиците все не стигат до приемането му.

„Това би означавало, че с приемането му, държавният апарат, държавните институции, най-вече българското училище, защото там е основният проблем, ще приобщи този специфичен вид графичен на българската кирилица. Често пъти използват това, което е руския стандарт - намалени главни букви”, коментира зам.-ректорът на Националната художествена академия проф. Виктор Паунов.

Историята и постиженията на българските автори на шрифтове, можете да разгледате до 28 октомври в една от столичните галерии на ул. "Шипка" 6.