Скандалите в Софийската филхармония продължават - след като преди месец диригентът Илия Михайлов беше отстранен и обвини ръководството в злоупотреби, вчера колегата му Любка Биаджони хвърли оставка.

В емоционално писмо тя сподели, че оркестърът е раздиран от страхове и съществува при буреносна атмосфера.

„Откакто се смени ръководството, цялата държавна институция е в ръцете на един човек, който, според мен, не е в състояние да организира, презентира и управлява тази институция”, каза по телефона от Германия Биаджони. Тя обясни, че директорът Виктор Стоянов може да е завършил мениджмънт, но не бива да се учи да управлява именно на това място.

Като основен източник на проблемите диригентът посочи мениджърът на творческата дейност Светлина Терзиева, която е цигулар и от 3 години работи с Максим Ешкенази по проекта „Фортисимо Фамилия” за детски концерти: „Това е един частен проект, който навлезе в Софийската филхармония – употребяват се оркестърът и залата”.

Биаджони посочи, че Ешкенази, за когото преди е работела Терзиева, е станал постоянен гост диригент, при положение, че преди не е имал участия.

„Най-тъжното е, че откакто тя застана на този пост, атмосферата стана много трудна. Хората се страхуват да не загубят своето място”, отбеляза диригентът. На изпълнители и хора от администрацията се обяснявало, че трябва да се правят повече детски концерти, за да има заплати; хористи трябвало да купуват билети.

Самата Терзиева не пожела да застане пред камера. В писмен отговор тя посочи, че в новия сезон на Любка Биаджони са били предложени 4 концерта, но диригентът обявил, че по лични причини няма да може да ги поеме.

„Оставям на страна, че решението й поставя програмирането на новия сезон в сложна ситуация. Нейното решение е изненадващо за мен, имайки предвид, че в последните месеци работихме заедно по него”, пише Терзиева и изказва извиненията си, ако Биаджони се е почувствала засегната.