Арт инсталация, социален експеримент и сериозно политическо послание – това е шведският проект „Вечна заетост”. Той нагледно показва предизвикателствата пред нашето общество, в което неравенството е все по-силно изразено, а с всеки изминал ден се увеличава списъкът на областите, в които човешкият труд вече не е нужен – тоест можем и просто да получаваме някакви пари срещу това да натискаме по едно копче по два пъти дневно.

„Вечна заетост” се ражда в рамките на конкурс на Шведската агенция по изкуствата и Шведската транспортна администрация във връзка с нова гара в центъра на Гьотеборг. Идеята е на художниците Саймън Голдин и Якоб Сенеби, които и друг път са засягали теми като офшорното банкиране.

Така от 2026 г. на гара „Корсваген” ще има служител с една-единствена задача – да се чекира сутрин и вечер. При идването си на работа, той ще включва лампа, осветяваща работното му място, а на тръгване ще я гаси.

Очаквано, към кандидатите няма никакви изисквания. Ще получават по 2060 евро всеки месец, ако не напуснат или не се пенсионират. Тогава ще се проведе нов конкурс за длъжността.

Цитирайки теорията на френския икономист Тома Пикети, че натрупаното богатство обикновено нараства със скорост, която изпреварва увеличаването на заплатите на работниците, Голдинг и Сенеби обясняват и решението си да инвестират през фондация (т.е. с избягване на данъците) 750-те хиляди долара награден фонд на борсата с цел да гарантират заплатата на своя служител за… 120 години.

В случая авторите искат да покажат колко безполезна е работата, която вършим всеки ден – на фона на увеличаващата се пропаст между бедни и богати. По думите им скоро всички ще сме „работещи в „Корсваген”.

Решението именно „Вечна заетост” да бъде реализирана предизвика разгорещена полемика – старата левица видя в проекта подигравка със социалната държава, докато неолибералите се възмутиха от разхищението на парите на данъкоплатците.

Макар и скъпоструваща, метафората носи послание, което не оставя никой безразличен.