Шведите определено се гордеят с групата АББА, със знаменитата писателка Астрид Лингрен, създала образите на Пипи Дългото Чорапче, Карлсон, който живее на покрива и Емил от Льонеберя. Швеция е родина на популярна марка водка и автомобили. Но тази страна няма посолство у нас. Затова шведската посланичка в България често пътува по линията Стокхолм – София.

Вижте какво разказва Луиз Бергхолм за родината и семейството си пред Мариана Векилска:

– Създателят на IKEA Ингвар Кампрад беше много добър пример за шведския бизнес. Какво  можете да ни разкажете за него?

– Той стоеше твърдо зад принципите си на земен човек. Това е типично качество за шведите – ние  сме много практични хора. Директни сме – казваме нещата такива каквито са, с риск да ни сметнат за груби и сме реалисти. Членовете на обществото ни са равнопоставени – и това личи в начина, по който семейството на Ингвар Кампард управлява компанията си – как се грижи за хората, които работят там, показва им, че са важни и допринасят за общия успех. Това също е типично за шведските компании.

– Как живеят шведите?

– И при нас, както в България, има разлика в стандарта на живот на хората. Общото е, че в Швеция също все повече хора живеят в големите градове и има райони, които опустяват – Швеция все пак е доста голяма държава – територията ни е около четири пъти по-голяма от тази на България, а населението – около 10 милиона души. Много от тях идват от други държави, за да работят, учат или да потърсят спасение от конфликтни зони по света. Така че, шведите поддържат различен стандарт на живот. Но обществото е социално ориентирано – особено за семействата с деца. Тенденция е родителите да си поделят отпуска по майчинство и съответно по бащинство – смятаме, че ролята на двамата родители е еднакво важна в отглеждането на децата.

– Швеция е много богата държава и много социално фокусирана. Как успяхте да се организирате така? Ние,  в България, не можем да планираме живота си дори за година-две напред., камо ли за десетилетие или по-дълъг период от време.

– Всяка държава е различна. Но и ние сме изминали дълъг път, за да стигнем до тук и продължаваме да срещаме трудности. В момента сме фокусирани върху подобряването на образователната система и здравеопазването – също както у вас.

– Швеция е известна с най-странната студентска традиция – каква е тя?

– Зная за какво говорите… Студентите винаги са под напрежение и понякога човек просто трябва да се разтовари. Затова в някои общежития има следната традиция: вечер в точно определен час студентите отварят прозорците и крещят с цяло гърло.

– В Швеция хомосексуализмът се е считал за болест до 1979 г, но хората измислили оригинален начин да протестират. Разкажете ни.

– Вярно е. До края на 70-те години хомосексуализмът, поне официално, се считаше за заболяване. Но хората започнаха да протестират – взимаха си болничен с мотив, че са хомосексуално ориентирани. Тогава властите осъзнаха, че това все още стои на хартия и го промениха много бързо. Днес живеем в доста отворено и толерантно общество и хората могат да бъдат открити относно сексуалната си ориентация.

Вижте във видеото какво още разказа за страната си посланик Луиз Бергхолм: