Френският икономист Тома Пикети, прочул се с труда си „Капиталът през XXI век", отказа да приеме Ордена на Почетния легион - висшето отличие на страната си, и разкритикува социалистическото правителство, предаде АФП.

„Отказвам се от това отличие, защото считам, че не е работа на правителството да решава кой го заслужава", каза Пикети за АФП. „По-добре би било правителството да се заеме с осигуряване на икономичекския растеж на Франция и на Европа”, добави икономистът, който преди време бе близък до социалистическата партия, но се дистанцира от политиката на президента Франсоа Оланд.

Книгата на Пикети „Капиталът през XXI век” излезе през август 2014 г. и веднага стана бестселър. Тя е посветена на икономическото неравенство в Европа и САЩ, започвайки от XVIII век и до наши дни. Според автора трупането на богатства ще се
увеличава в условията, когато расте доходността му, тъй като на капитализма е присъщо засилването на неравенството. На този процес трябва да противодйства държавата, като се намесва в пазарната икономика. За Пикети нереформираният капитализъм е заплаха за демокрацията.

От Ордена на Почетния легион са се отказвали не малко видни французи като писателят Бернар Клавел, актрисата Бриджит Бардо, органистът Жак Гию, а преди тях - художникът Гюстав Курбе и композиторът Морис Равел.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!