Бившият световен шампион в спринта на 100 метра Тайсън Гей (САЩ) е използвал анаболен стероид, съобщи БиБиСи. Новината, че Гей е дал положителна допинг-проба беше разпространена в края на юли, но не бяха оповестени детайли за забранената субстанция.

От Националната антидопингова агенция на САЩ съобщиха, че положителните допинг-проби на спринтьора са две, като първата от тях е на извънсъстезателен тест през май, а втората е в квалификациите за определяне на американския национален отбор за Световното първенство в Москва.

30-годишният Гей, който е със спрени права до изясняване на случая, все още е на върха на световната ранглиста за сезона с постижение от 9,75 секунди на 100 метра, като резултатите му още не са анулирани. Той ще се яви на дисциплинарно изслушване в близките седмици, след което ще бъде определено наказанието му.

Според разпоредбите на световната антидопингова агенция (УАДА), стандартната санкция при употреба на забранен стероид е лишаване от състезателни права за максимум 2 години.