Новината, че двама от най-добрите спринтьори в света,Тайсън Гей и Асафа Пауъл бяха уличени в употребата на допинг разтърси световния спорт.

Може да звучи прекалено силно, но истината е, че скандалът може да бъде определен като трагедия в леката атлетика. Бившият световен рекордьор на 100 м Асафа Пауъл е сред петимата ямайски атлети, дали положителни проби по време на националното първенство в Кингстън миналия месец.

Тогава Пауъл претърпя пълен провал като финишира седми и загуби шанс за участие на Световното първенство в Москва следващия месец. Сред уличените в употреба на допинг е и сребърната олимпийска медалистка на 100 м Шерън Симпсън.

Интересното е,че Пауъл и Симпсън са съотборници в MVP , където тренират още Неста Картър, Шели-Ан Фрейзър Прайс и Вероника Кембъл-Браун, която даде положителна проба за диуретик преди два месеца.

Асафа Пауъл и Шерън Симпсън признаха, че намерената субстанция в техните организми е оксилофрин - от групата на стимулантите.

Днес пък стана ясно, че треньорът им по физическата подготовка е бил задържан за разпит от полицията в Италия, след като органите на реда са претърсили хотелската му стая на лагера на MVP на Ботуша, включително и тези на Асафа Пауъл и Шерън Симпсън.

Бившият двукратен световен шампион и рекордьор на САЩ в спринта на 100 метра Тайсън Гей пък ще пропусне първенството на планетата в Москва, след като е хванат със забранено вещество след внезапен тест на 16 май.

Американецът даде краткото обяснение, че е повярвал на един човек и е бил предаден и допълни, че очаква отваряне на "Б" пробата. Всичко това се случва броени дни преди Световното първенство на открито, където по принцип сме свикнали да гледаме битките на най-големите.

Много специалисти и звезди на световната лека атлетика са изумени и разочаровани. Други са на мнение,че атлетите са отговорни за веществата, които попадат в организма им и трябва да понесат наказанията си. Светът обаче е шокиран и със сигурност мнозина се питат: Кой ще е следващият?
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!