На година и 8 месеца затвор и по 15 000 лв. глоба бяха осъдени двама афганистански граждани, които бяха признати за виновни от Свиленградския районен съд за трафик на хора от Турция у нас, предаде БТА.

На 10 декември 2015 г. Мохамад Х. (24 г.) и Мохамед С. (29 г.) превели през границата в землището на свиленградското село Михалич група от 34 граждани на Ирак. Всички нелегални били от едно село и имали роднински връзки помежду си, а 12 от тях били на възраст под 16 години.

Турски каналджия им обещал помощ за влизане в България и получаване на закрила срещу 1000 долара на човек. Двамата подсъдими ги поели в близост до границата ни на турска територия предния ден.

При преминаването на държавната линия с България обаче групата била задържана от наряд на "Гранична полиция". Водачите се смесили с "клиентите" си, взели в ръце по едно дете, и се опитали да се представят за част от мигрантите. Свидетелите обаче ги посочили като извършители на каналджийството.
Присъдата на Свиленградския районен съд е била обжалвана във въззивната инстанция - Хасковския окръжен съд. Второинстанционният съд обаче е потвърдил наказанието, което не подлежи на обжалване.