Петото дело от съдебната сага „Софийски имоти” започна в петък. Това обаче ще е първият процес от поредицата за т.нар „скрита приватизация”, които ще се гледа по съкратената процедури.

На скамейката са изправени бившият началник на дружеството Тошко Добрев, предишният главен архитект на София Стоян Янев, действащ адвокат и юрисконсулт и един експерт от Министерството на транспорта. Според обвинението, те са сключили неизгодна сделка, причинила хиляди левове загуба.

Един от адвокатите – Менко Менков, заяви, че подсъдимите са изпълнили решение на СОС за продажба на остатъчен дял от акции на едно търговско дружество, а „към датата на извършване на деянието с обвинителен акт, претендиран от прокуратурата - 15 октомври 2002-ра година, те вече са били освободени като членове на съвета на директорите”.

В делото ще участват оценители със спорни репутации. Единият от тях е осъждан за изготвяне на невярно заключение, а другите двама са били отстранени по други процеси заради предубеденост.

Става въпрос за вещите лица Олег Димов, Владимир Владинов и Божидар Кънев, които редовно работят за държавното обвинение.

През 2008 г. Димов е признат за виновен от Сливенския районен съд, че по непредпазливост е изготвил невярна оценка на пазарната стойност на "Топлофикация – Сливен" ЕАД.

Владинов пък е признавал неведнъж по няколко от останалите дела за злоупотребите в "Софийски имоти", че е бил натискан от предишния наблюдаващ прокурор Пламен Панайотов да завишава оценките си за нанесените щети.

За Кънев защитата на Добрев изтъкна, че като лектор в Камарата на независимите оценители той си е позволявал да разказва "какви престъпления са установени в "Софийски имоти" благодарение на него", което недвусмислено говори за предубедеността му.

Съдия Мирослава Тодорова даде възможност на защитата да предостави доказателства в подкрепа на твърденията си на 27 април и изиска свидетелството за съдимост на Димов.

Тодорова прие искането на адвокат Ина Лулчева процесът да се разгледа по съкратената процедура, като бъде изслушан само един свидетел - Веселина Генова, както и вещите лица.

Съдия Тодорова не прие за съвместно разглеждане гражданския иск на "Софийски имоти" към подсъдимите, защото в него не били описани конкретно претенциите към тях.

Бившият шеф на "Софийски имоти" Добрев, ексглавният архитект на София Стоян Янев и още 8 от членовете на борда на директорите в дружеството са подсъдими за сключването на неизгодна сделка от 15 октомври 2010 г. за продажбата на 21% остатъчен дял от фирмата "Артемида - БИС" АД, като според обвинението е нанесена щета за 200 000 лева.

През последните три месеца Добрев бе последователно осъден на по 4 години затвор по първите си две дела, които приключиха на първа инстанция. Всички останали подсъдими бяха оправдани.