В дните на все по-гъста политическа конспирация и тайни записи на явни дами от съдебната система ще ви срещнем с един човек, който е с богато минало, а погледът му в настоящето е интересен.

Стоян Денчев, ректорът на Университетът по библиотекознание и информационни технологии ще ни разкаже защо в университетът му преподават Цветлин Йовчев и Димитър Иванов, но никога не би поканил съдийките Янева и Ченалова.

Стоян Денчев е човек с дълга биография, апетитни длъжности и спорни житейски епизоди. През 90-те настоящият ректор на библиотекарския университет е главен секретар на Министерски съвет в правителствоно на Любен Беров. Бил е почетен консул на Оман, посланик във Финландия, депутат от ДПС и вицепрезидент на Мултигруп .

Днес го откриваме в кабинета му в Университета по библиотекознание и информационни технологии, стая пълна със спомени под формата на най-различни предмети от срещи с важни хора. Снимки с папа Йоан Павел II, поздравителни картички от Бил Клинтън и свещи, палени от Владимир Путин - това е малка част от музея на Денчев .

Започваме с етикета "Университета на ДАНС", защото Цветлин Йовчев и Димитър Иванов са част от преподавателите в университет ана Денчев .

„Не можете за си представите какъв наплив е на лекциите на Йовчев, на Димитър Иванов по лидерство. Това са хора, които знаят какво говорят и студентите им вярват”, каза Денчев.

По думите му Димитър Иванов прави дисекция на ДС. „Говори за новите неща, които се извършват няма човек, който да знае по-добре от него антикорупционните мерки, които онова правителство е прилагало спрямо бившите партийни величия”.

От мъжете в службите отиваме към дамите зад микрофона. Денчев казва, че следи „Яневагейт” непрофесионално. Ректоът на Библиотекарския университет бил част и от редиците на ДПС. Днес, казва, че не се чува някогашните си началници. Споделя, че някога е бил много близък с Ахмед Доган, но вече не се чували.

„Последния ни разговор беше за организация на научноизследователскат адейност в България, свързана с иновации с внедряване на нови технологични решения в нашата държава”, обяснява Денчев за последния си разговор с Доган.

„Той ми е казвал следното „Стояне, не те съветвам да ходиш в Мултигруп, ще ти се отрази зле за в бъдеще, а Илия Павлов ми казваше не те съветвам да ходиш в ДПС, защото ще ти се отрази зле”, разказва Денчев.

Казва, че с Илия Павлов го е запознал Филип Димитров. „Вчера се чух с Филип Димитров да го поздравя за новата му длъжност на конституционен съдия. Стана така, че Филип Димитров имаше среща с Виктор Папазов, тогава шеф на българската Фондова борса и с Илия Павов. Имаше делегация и той не можа да свърши работата с делегацията, повика ме и каза „Стояне има едни момчета, които имат среща с мен. Ако можеш да ги видиш, моля да ме извиниш. И аз слязох... Разговаряхме. Те ми дадоха един брой на „Файненшъл таймс”, в който имаше добри неща, написани за България, но те са организирали да ги напишат със снимката Филип Димитров. Поговорихме си и оттам станахме близки. После той ме покати да работя в мултигруп. Това е цялата истина за срещата ми с Илия Павлов”, каза Денчев.

Разказва, че бил вицепрезидент на Мултигруп по корпоративна политика. „До тогава се говореше за групировки, аз като отидох там наложих думата корпорация”, казва Денчев.

„Илия Павлов избягваше срещите на Световния икономически форум. Веднъж бяхме на среща в Москва и в Давос”. Денчев казва, че ако Илия Павлов беше жив, щял да го покани за преподавател по лидерство. „Той беше роден лидер”.

Тук слагаме точка на разходката от близкото минало до наши дни с човека бил до премиери, ключови политици и бизнесмени, докато не се появят нови интересни преподаватели в университата, който управлява.