Евелин Банев-Брендо остава в България, а съдът направи запитване до италианските си колеги за някои неточности в Европейската заповед за екстрадирането на Банев на Апенините. Той беше задържан при акция „Кокаинови крале” и определен от съда в Милано като лидер на групата за трафик на наркотици от Латинска Америка към Италия.

Според българските магистрати, от Европейската заповед за арест не става ясно, за какъв срок българинът трябва да бъде предаден на съда в Милано. В документа пише, че Банев се издирва за задочно издадена присъда, а след това се споменава, че е следствен за наркотрафик.

Освен това противоречие, в писмо до Министерството на правосъдието съдът в Милано пише, че Банев ще бъде предаден само временно на Италия. Така, според Софийския градски съд, е задължително магистратите в Милано да изяснят, за какъв срок ще приключат разследването срещу Банев и дали гарантират връщането му в България.

Днес съдът даде ход на делото за екстрадиция на Брендо. Състав на Софийски градски съд заседава и по делото за екстрадиция на Тинко Гарев, задържан също във връзка с операция „Кокаинови крале”, за който беше решено да бъде екстрадиран в Италия. След като защитата на Банев възрази срещу екстрадирането му заради посочените пропуски, делото беше отложено за 20 юни. 

В началото на юни бяха задържани 30 души в рамките на операция срещу международна мрежа за трафик на кокаин, извършена съвместно от италианската полиция и службите на още осем европейски държави, сред които България. Италианските медии изтъкнаха водещата роля на Банев в организираната група, като му приписват ролята на лидер на една от най-големите мрежи за трафик на „белия прах” от Южна Америка към Европа.

Според българското МВР групата осигурявала трафика на 40 тона кокаин годишно. Сред членовете й има 15 българи, 12 от задържаните са италиански граждани, един е словенец, един - румънец, един грузинец.

За италианските разследващи органи, които били по следите на Брендо и неговата организация от 2005 г., цялата операция представлява „джойнт-венчър” между реформираните картели за трафик на наркотици от т. нар. „Балкански път” и престъпния клан от Калабрия Н`Драгета.

Самият Брендо беше задържан в средата на май във връзка с операция „Кокаинови крале”. Срещу него се води разследване за пране на пари от наркотрафика от Латинска Америка към Европа.