Петима митничари и един спедитор, които бяха задържани вчера във Варна, вече са обвинени за участие в престъпна група с цел корупция. Останалите 19 засега са само свидетели. Някои от тях са съдействали на разследването.

Едно от лицата е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лв., а други пет са със 72-часово задържане до довеждането им пред Специализирания съд.

Утре следобяд ще се гледат мерките на петима от обвинените. Това са началникът на митническия пункт Варна Запад и четиримата му заместници. Петият обвинен не е митничар, а спедитор и е с мярка за неотклонение парична гаранция, защото е направил пълни самопризнания.

Според обвинението и антимафиотите шестимата са действали доста конспиративно, не са говорили по телефоните, реално лидер не е имало. Голяма част от намерените 711 хиляди лева са открити у спедитора.

"Варна Запад" обслужва пристанище Варна. Годишно от тук минават около 150 хиляди контейнера с товари. Декември е активен месец и антимафиотите от града решават да използват всички специални разузнавателни средства за приключването на акциятa.

Спедиторите са събирали суми за митническите служители в рамките на 1500 лева на контейнер, за да извършат действия по служба митническите служители, които са длъжни да извършат - а именно, максимално бързо да обработят документите и да освободят съответните товари.

След това сумите са предавани на съответните началници на пункта, които са ги разпределяли между съответните смени.

Според събраните доказателства досега групата е действала в последните 4 месеца.

Общо 25 митничари бяха задържани вчера при акцията на ГДБОП във Варна.