Софийският градски съд отказа да екстрадира в Русия политическия опонент на Владимир Путин – Николай Кобляков. Мотивът е, че няма да бъде гарантиран справедлив съдебен процес от руските власти.

Руската прокуратурата настоява той да бъде екстрадиран и съден там за данъчни престъпления от преди 10 години.

По-рано днес прокурорът по делото Валентин Кирилов оттегли искането на Софийската градска прокуратура за екстрадирането на Кобляков като неоснователно. Той посочи, че според международни доклади на правозащитни организации руските власти са налагали мерки срещу граждани с мнение против управляващите.

Решението на магистратите бе посрещнато с бурни ръкопляскания от представители на правозащитни организации, които бяха в съдебната зала. Определението обаче не е окончателно и може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд.

"Аз се съмнявам, че Путин знае моето име и че изобщо е чувал за мен. Но да кажем, че властта в Кремъл е много недоволна. Последния доклад, който подготвих за корупцията е една от причините Русия да бъде санкционирана от ЕС. В моя случай става дума за обичайна, но качествено разработена операция на руските тайни служби, която се прилага в много страни по света", коментира самият дисидент.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!