23 души са арестувани заради престрелката и убийството в Слънчев бряг, като остава за издирване само един. Направената проверка не потвърждава твърденията, че простреляният бос Димитър Желязков – Митьо Очите е имал политически протекции. Това заяви на брифинг в парламента силовият министър Румяна Бъчварова.

„Самото деяние и самият инцидент показват, че не е подготвено предварително, тоест не можем да говорим за война, битка и т.н. От тук нататък, за да сме коректни, проверяваме всички версии”, добави тя.

Румяна Бъчварова посочи, че няма как да даде повече подробности около възможния извършител на убийството на гарда Александър Алексиев. От думите й стана ясно, че от намерените след инцидента оръжия, две са законни, а едно – не. Не са намерени ножове и бухалки, хората на Митьо Очите били без бронежилетки (за разлика от него самия) и влизали на малки групи.

Бъчварова уточни, че по този случай няма забележки към ОДМВР –Бургас и РПУ Несебър. Въпреки това тя заяви, че предстои комплексна проверка на инспектората на ОДМВР-Бургас, която нямало да бъде извънредна.

По повод критиките на премиера Бойко Борисов за това, че не са били арестувани събралите се след инцидента лица с мощно телосложение, Бъчварова коментира, че това са били близки на Димитър Желязков, които не са извършили престъпление и, въпреки това, са били проверени.

Зам.-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев коментира пред журналисти, че няма информация за съществуващи напрежения между двете групи участвали в престрелката в Слънчев бряг. „Тази сутрин лично разговарях с областния директор на Бургас, на МВР и той ме увери, че няма информация, постъпила при тях за съществуващи напрежения между двете групи, криминално проявени лица. Няма информация и за финансови неуредици”, увери Георгиев.

Зам.-министърът каза, че има информация за напълно законен бизнес на Митьо Очите, за който се плащат данъци - с перални помещения и търговски обекти, най-вероятно и с таксита.

Той заяви, че предварително задържаните в предните дни на специализирани операции нямат отношение към случая в Слънчев бряг.

В сблъсък с ген.Атанасов

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза, че ще реши дали да съди за клевета депутата от Реформаторския блок и бивш председател на комисията по вътрешна сигурност в парламента Атанас Атанасов.
"Г-н Атанасов твърди, че ние заедно с премиера сме били в Бургас заедно с Валентин Златев. От А до Я абсолютни лъжи", коментира Бъчварова пред журналисти в парламента.

Тя добави, че на 7 юни е била в Министерството на вътрешните работи, а всички видели къде бил министър-председателят.  По думите й Атанасов е използвал лъжлива теза, която целяла да оклевети нея и премиера, за което вероятно ще има съответни мерки.

По повод твърденията на депутата от вътрешната комисия, че й е дал компрометираща информация срещу директора на СДВР, министърът посочи, че, ако Атанасов е имал такава информация, е трябвало да подаде сигнал до нея в писмен вид. „На клюките, които разпространява г-н Атанасов, аз не обръщам внимание, защото това е поредният случай, в който установявам, че той говори абсолютни лъжи”, добави тя.

В отговор Атанас Атанасов коментира пред журналисти, че е насреща за всяко нещо, което е казал. Никога не казвам случайни неща, заяви той. Нямам никакви притеснения за нищо и за мен би било чест да се явя в съда по дело, заведено от вътрешен министър, премиер, който и да било, каза Атанасов.

По думите му системата на МВР е в окаяно състояние.

  • Божо Кравата: Аз съм само лидер на група в кухнята на ресторант
  • Издирваният от "Интерпол" Божо Кравата се предаде на полицията
  • Стрелбата по Митьо Очите: „Произвежда” ли полицията свидетели по случая?
  • Адвокатите на Митьо Очите: Това си е било чисто клане, чиста екзекуция (ВИДЕО)
  • Пиян опита среднощно свиждане с Митьо Очите
  • Разследват дъщерята и бъдещия зет на Димитър Желязков-Очите
  • Следователят Иван Христов: Нямам взаимоотношения с Митьо Очите, не съм вземал пари от него
  • Заплахи и напрежение в Слънчев бряг месец след стрелбата по Митьо Очите
  • Как се пренареждат позициите след стрелбата по Митьо Очите?
  • Кой е следователят Христо Иванов и шеф ли е на Митьо Очите