Докато Специализираният съд решава дали да остави за постоянно в ареста задържаните при възстановката на стрелбата срещу Димитър Желязков в Слънчев бряг, репортерът ни Росен Цветков търси отговора на въпроса кой е следователят Иван Христов и как е свързан с Митьо Очите.

Христов е следователят, разкрил бомбения атентат срещу Митьо Очите преди 15 години. Разследва и други криминални истории в района, за които Очите е разпитван, но се разминава с обвинения.

Той има 30 години стаж в системата, а сега е обект на проверка, наблюдавана от главния прокурор.

„Желязков е бил натискан от Христов за определени неща, той е бил от хората, които да му служат. Или му е дължал услуга, или го е държал чрез нещо, мен ме държеше с човек в случая...”, разказва пред камерата ни Григор Василев, който твърди, че е работил за Христов и близките му преди две години.

Григор Василев
Снимка: bTV

„Не съм чул някой да е докарал до съд, да е предявено там нещо. Това не е приказка, пълна с щастие. Там всеки ден се случва насилие, рекет (...) Жена му Дани е един вид бушон, материално отговорно лице (МОЛ) на фирмите. Синът от първия му брак е управител на капитала на някои фирми, подставено лице”,  казва още Василев, според когото той самият е бил свидетел как следователят се държал с Митьо Очите като негов шеф.

Засега Иван Христов запазва мълчание, но екипът ни се срещна с неговата съпруга и със сина му. Фамилният бизнес е изцяло на тяхно име – имат бар, ресторант и част от огромен хотел в „Слънчев бряг”.

Христо Христов
Снимка: bTV

„Помогна само с кредит...  Кредитира фирмата, това не е търговска дейност, подпомогна ме като син (...) Ако вие сте един магистрат, това означава ли, че като Ваш син трябва да се надявам цял живот да работя на обикновена заплата, да се чудя как да изкарам месеца”, разказва Христо Христов.  

„Не, не е шеф. Това е грозна инсинуация от страна на високопоставени личности”,. Настоява и Йорданка Христова, запитана дали съпругът ѝ Иван е шеф на Митьо Очите.

Вижте още във видеото: