Най-леката мярка за неотклонение - „Подписка” наложи пловдивската прокуратура за рентгенолога д-р Иван Димитров, който застреля крадец. Това съобщи на брифинг наблюдаващият прокурор Георги Пенев.

Основанието е, че няма опасност докторът да се укрие или да извърши ново престъпление.

От държавното обвинение остро разкритикуваха изказванията на политици и юристи във връзка със случая. Според прокурорите е неприемливо да се отправят призиви за освобождаване на доктора и за освобождаването му от отговорност с мотива за неизбежна отбрана, при положение, че не се знаят всички факти около случилото се.

Снимка: Ладислав Цветков

„С името и подписа си съм преценил, че т.нар доктор, който в момента е национален герой, е извършил престъпление – превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Ще му бъде повдигнато обвинение и за незаконното притежаване на патроните и пистолета”, подчерта Пенев.

За първото деяние може да получи до 5 години затвор, а за второто - от 2 до 8 г.

Окръжният прокурор Румен Попов посочи, че след разпита на 15 свидетели и множество експертизи включително на записи от охранителни камери е станало ясно, че убитият Георги Джевизов – Жоро Плъха е бил сам, а не със съучастник. „При извършването на опита за кражба в гаража поне около 30 минути извършването на подготовката на кражбата е наблюдавано от самия обвиняем без да съобщи на правоохранителните органи”, обясни Попов.

Междувременно съпругата и децата на доктора не са били в жилището на втория етаж, а в Крумово. Сблъсъкът между Димитров и Джевизов станал в двора, което според прокурора изключва хипотезата за неизбежна отбрана, при която може да се използва несъразмерна сила. 3 пъти била променяна версията с какво крадецът е замерил лекаря – с метална тръба, табела и нож.

Ножът е открит в жилището на д-р Иван Димитров. Измит. Не е собственост на обвиняемия – той е имал нож, който си е останал неизваден в дрехите му.

Снимка: Ладислав Цветков

Крадецът побягва, като по-късно почива от раните си. Фаталният изстрел е попаднал отпред, отгоре надолу.

Междувременно лекарят не звъни на 112, а на свой приятел, с който премахват гилзите и кръвта от двора. С трето лице е говорено за укриване на огнестрелното оръжие. Когато все пак полицията стигнала до д-р Димитров, той отрекъл да има общо със случая. В дома му са открити още незаконни боеприпаси.

„Дали има неизбежна отбрана, дали няма – това ще се изясни в хода на едно достатъчно пълноценно разследване”, подчерта Попов.

  • Д-р Димитър Шишков: Защо прокуратурата мълча три дни за казуса с д-р Иван Димитров
  • Кабинетът подготвя спешни промени в НК за неизбежната отбрана
  • Антон Станков за казуса с д-р Димитров: Прокуратурата беше употребена политически
  • Прокуратурата в Пловдив: Д-р Иван Димитров се е опитал да прикрие извършено престъпление
  • Йордан Опиц за казуса с д-р Иван Димитров: Това е убийство при неизбежна отбрана
  • В Пловдив и Бургас отново имаше протести в защита на д-р Иван Димитров
  • Пловдивският д-р Иван Димитров излезе от ареста срещу подписка (ОБЗОР)
  • Д-р Иван Димитров на излизане от ареста: Не съм убиец! (ВИДЕО)
  • Неизбежната отбрана у нас – възможна, но с противоречива съдебна практика
  • Днес става ясно дали д-р Иван Димитров ще остане в ареста