Пловдивският д-р Иван Димитров излезе от ареста, след като беше задържан за убийството на крадец. Дадоха му най-леката мярка – подписка.

На фона на продължаващи протести в подкрепа на медика прокуратурата за първи път изнесе своята версия по случая.

Стана ясно е, че крадецът не е нахлувал в жилището на доктора, а децата и жена му изобщо не са били у дома.

Затова според обвинението не може да се говори за действия в рамките на неизбежната отбрана.

Кражбата е станала в гаража, а убийството в двора, като докторът е наблюдавал крадеца дълго време, без да подаде сигнал в полицията.

Оръжието на убийството е незаконно притежавано и е на Димитров.

От записите на видеокамери става ясно, че не е имало втори крадец в двора. 38-годишният крадец е наблюдаван поне половин час как действа в гаража на Димитров.

При сблъсъка с крадеца докторът е ранен в крака. След инциднта въпреки молбите на леля си, която живее в къщата, не се обажда в полицията, а  търси помощта на двама свои приятели.

Георги Джевизов – Плъха е застрелян от упор, с един куршум в гърдите. Той има 9 присъди, предимно за домови кражби. На свобода е от 4 години. Ножът и отвертката, с които бил въоръжен, са открити в дрехите му.

Д-р Иван Димитров се опитал да осуети разследването като изтрие записи от видеокамери.

Пред разследващите първоначално докторът отрекъл да е извършил престъплението, след това направил пълни  самопризнания, включително и как се е сдобил с пистолета.

Прокуратурата повдигна две   обвинения срещу доктор Димитров. Едното е за причиняване на смърт при превишаване пределите на неибежната отбрана. Наказанието е затвор до 5 години. Второто е за незаконно притежание на пистолет и боеприпаси открити в дома му – наказанието е затвор от 2 до 8 години.

Д-р Иван Димитров твърди, че не е имал избор във фаталната нощ, когато крадецът нахлува в имота му. Това е  бил шестият обир, на който е бил подложен домът му.

При спомена за фаталната схватака очите  на лекаря се насълзяват.

Снимка: Ладислав Цветков

Малко сред 12:30 ч. д-р Димитров се срещна със съпругата си и отпътува с нея, за да отпразнува рождения ден на една от дъщерите си.

Наложената най-лека мярка „подписка” не е под влияние на уличните протести,заявиха  от прокуратурата. Преценено е,че докторът няма да се укрие или да извърши ново престъпление.