Политическата кариера и свободата на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов са под угроза. Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на Софийски градски съд по делото за отказ на СРС-та срещу ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

На първа инстанция бившият вътрешен министър бе признат за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу 3 лица. Цветанов получи 4 години лишаване от свобода при първоначален „общ” режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

"Престъпно упорит и обществено опасен"

В мотивите на съда действията на Цветанов са определени като демонстрация на „всесилност” и „всепозволеност”:

Разбира се, и вредните последици от неспазването на закона са много по-големи и най- вече, се разрушава общественото доверие, нещо много необходимо при спазване на обществения договор при функционирането на демократичната държава. Деецът е проявил престъпна упоритост с пълното съзнание за последиците от своето поведение, демонстрирайки всесилност и всепозволеност, прекрачвайки границите на закона и на морала, в крещящо противоречие със собствените, установени от закона задължения. Тази демонстрация прави дееца особено общественоопасен, тъй като вместо да бъде слуга на народа при изпълнение на упражняваната и предоставена от обществото представителна власт ( С., "А."),, той си присвоява чужди компетенции и еднолично потъпква закона. Обществената опасност е също висока – за разлика от публичните изявления, тук деецът е действал скрито от обществото с висока степен на засягане на законоустановения порядък”.

С познания на вменяем гражданин

Магистратите твърдят, че Цветанов е осъзнавал деянието с „правни познания, достъпни за всеки вменяем български гражданин”:

Подсъдимият Цветанов е с висше образование, както се посочи вече, с базови правни познания, поне със сигурност с такива, достъпни за всеки вменяем български гражданин. С положителност може да се заключи, че той е осъзнавал, че с отказа си по същество да изпълни искането за прилагане на специално разузнавателно средство, без законът при това да му я дава, той осуетява наказателното преследване”.

Политически труп

В края на януари Софийският апелативен съд обяви, че ще реши в срок от един месец съдбата на Цветан Цветанов. Съдебната практика показва, че когато апелативните съдии обявят, че ще се произнесат в срок, оправдателната присъда отпада от възможните варианти за изход на делото. В дните преди САС да обяви присъдата на Цветанов, той беше на неколкодневно посещение във Вашингтон.

Решението на САС подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд. Редки са обаче случаите, в които при две осъдителни присъди третата инстанция ги отменя.

Решението на апелативните съдии от днес доближава председателя на ПГ на ГЕРБ до превръщането му в политически труп.

Делото отива във ВКС, който преди дни получи своя нов председател след указ на президента и след поставена пред голям въпрос процедура по избора му. Редица медийни публикации свързаха Лозан Панов с лобитата на ГЕРБ и ДПС във Висшия съдебен съвет.

Съдът срещу Цветанов - 1:2

Преди по-малко от две седмици прокуратурата се отказа от повдигнатите обвинения срещу бившия вътрешен министър по делото за т.нар. мобилно подслушване в МВР - ден и половина след поредния критичен доклад на Брюксел.

По третия процес срещу Цветанов - че е дал 50 000 лв. под формата на заплати на Орлин Тодоров, обвинението поиска да бъде признат за виновен и осъден. Ако не, настоя държавното обвинение, поне делото да бъде върнато за ново разглеждане.