Измамената в тази история е възрастна жена с психично заболяване. Тя е под пълно запрещение от 2006 г., а от 2010 г. е настанена от близките й социален дом. През 2013 г. те продават къщата й във Враца и внасят 32 хиляди лева от продажбата на нейно име, но след по-малко от два месеца научават, че парите ги няма.

Основанието за изтеглянето на сумата е запис на заповед, според която болната жена дължи 23 хиляди лева на жител на костинбродското село Понор.

Съдът разпорежда изпълнение на заповедта и така парите постъпват в сметката на частния съдебен изпълнител. Името му вероятно ви е познато – Иван Чолаков.

Снимка: bTV

Заедно с таксите и останалите разходи, сумата по изпълнителното дело още тогава е към 43 хиляди лева. Братовчедът на жената Васил Георгиев се срещнал първо с Чолаков. Частният съдебен изпълнител го приел „много любезно”, но му заявил, че има документи.

По следите на парите

След тази среща Васил опитва да се види и с взискателя от констинбродското село, но не го намира: „Дадох жалба до Костинброд, до съда там, до прокуратурата, с тях се разправям. Отговорите са, че Ангел не е получавал никакви пари, че него са го подвели да се подпише на някакъв документ, че ще му дават помощи от социалните там, дето подпомагат такива като него изостанали. Той е от малцинството, така ми казаха, и той се е подписал без да знае за какво се подписва."

В документите в качеството на пълномощник е името и на адвоката от София Симеон Миков. Неговото име също „изплува” в разследвания на bTV за измами по схемата „Запис на заповед”.

Снимка: bTV

Наред с останалите кореспонденции, братовчедът Васил пише и до Камарата на частните съдебни изпълнители. От там му отговарят, че има пропуск в работата му, но не и нарушения, които засягат дисциплинарната му отговорност.

Снимка: bTV

Близките на измамената жена смятат да продължат с поредното дело на по-висша инстанция. В търсенето на справедливост от 2013 г. досега, те са похарчили всичките си спестявания от почти десет хиляди лева.

Промени – след изборите. Евентуално

След парламентарните избори Камарата на частните съдебни изпълнители ще предложи създаването на работна група към Министерството на правосъдието, която да обсъди и подготви законодателни промени.

Снимка: bTV

С тях трябва да бъдат пресечени възможностите за измами в хода на принудителното изпълнение, включително отпадане на записа на заповед като документ, даващ основание за незабавно изпълнение.

Дисциплинарка за адв. Миков

Промените в Закона за адвокатурата отлежават 3 години в парламента без какъвто и да е резултат, отбеляза в студиото на „Тази сутрин” зам.-председателят на Софийската адвокатска колегия Пламен Ангелов. Той посочи, че адвокатският съвет утре ще разгледа казуса и ще има предложение за образуване на дисциплинарна процедура срещу адв. Симеон Миков.

Ако бъдат събрани достатъчно доказателства за извършени от него нарушения, случаят ще отиде в Дисциплинарния съд, а той има практика да сезира прокуратурата при данни за престъпление. „Същият има образувани 8 дисциплинарни преписки, но всички са приключили с прекратяване”, посочи Ангелов като обясни, че ако за 1 година не се стигне до наказание, преписката автоматично се прекратява.

Вече лицата, които кандидатстват за адвокати в София ще трябва да посочват дали са реабилитирани (какъвто е случаят със Симеон Миков-б.р.), като е възможно адвокатският съвет след това да откаже да ги приеме, стана ясно още от думите на зам.-председателя на САК.

Адв. Добринка Гърневска, която защитава един от „ужилените” по схемата, подчерта, че измамата става възможна заради липсата на контрол при връчването на покана за доброволно изпълнение. Ако то не е надлежно (т.е. ако длъжникът даже не знае, че е такъв), сроковете за протест и възражения изтичат и парите на жертвата биват източени. Тя запита защо частният съдебен изпълнител е този, който трябва да уведомява длъжника.

Гърневска допълни, че вторият голям проблем е в съдилищата, които много бързо позволяват на частните съдебни изпълнители да подгонят измамените, но след това с години не се произнасят по делата, с които жертвите на схемата се опитват да докажат, че не са подписвали документите, на база на които след това са останали без пари и собственост.

„Кой е равен пред закона – тези, които участват в схемата или аз и моя клиент, които не разполагаме с никакви силови методи?”, запита тя.