„Ситуацията е изключително тревожна“ – така председателят на Върховния касационен съд и член на Висшия съдебен съвет Галина Захарова коментира искането за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

„Въпросът трябва да се реши законово. Това е единствената гаранция, че може да има някаква промяна и единствения начин, с който съдебната власт всъщност разполага – да се спазва законът абсолютно стриктно“, коментира тя пред журналисти преди заседанието на ВСС.

Тя коментира, че може да гарантира единствено за собственото си поведение и глас по време на решението.

„От ситуацията едно е видно и тревожно, дори и жалко – аз никога не съм допускала, че 15 години след като станахме членове на Европейския съюз, ние ще трябва да се върнем десетки години назад и да започнем отново да водим битка за независимост“, коментира Захарова.

„Това, което се случва по никакъв начин не помага за повишаване на авторитета на съдебната власт – точно обратното“, каза председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

„Изявлението на Иван Гешев ме притеснява, трябва да се установи по съответния ред дали е вярно“, поясни той.

Пред кадровиците Иван Гешев трябва да даде обяснение за ползваната от него вила на Боровец.
Извънредно съветът прие да обсъди и сигнала на заместник- главния прокурор Борислав Сарафов, според който началникът му е записвал телефонен разговор с друг член на съвета.

В началото изявление по казус Гешев направиха и председателите на върховния административен и касационен съд. Те са членове на съвета по право.