Вече седмица се опитваме да разберем какви са причините за случилото се в къмпингите и градовете по Южното ни Черноморие. Тези и още въпроси коментираха в предаването „тази събота“ климатологът Симеон Матев, Десислава Микова от „Грийнпийс“ и водещият на новините в bTV Иван Георгиев, който беше на място в първите часове след наводнението.

„И аз, подобно на много други българи, имам чудесни спомени от къмпинг „Арапя“. Пътувайки към морето онзи ден за извънредните емисии новини си дадох сметка, че съм бил там преди 13 години. И ми се иска да споделя първото си лично впечатление от това място, пристигайки там след наводненията. Пътувахме с оператора Петър Джанаваров, който никога не беше ходил там. Бях сигурен, че ще му покажа пътя, но се обърках от множеството нови постройки“, разказа водещият Иван Георгиев.

Според него къмпингът е презастроен с нови хотели и бунгала. Имало и много каравани. Това, което се е случило, е фатално. Знаем, че е паднал сериозен дъжд и тази вода е трябвала до мине отнякъде, а на пътя ѝ е имало множество каравани“, каза още Иван Георгиев.

„Рекордът за 24-часов валеж не е надминат и останахме далеч от него. Всички най-големи валежи, които се случват в България са по Черноморието. Това е така, заради природните дадености. От дена страна имаме море, а от друга – планини. Това води до образуването на множество дъждовни облаци и сериозни валежи“, поясни климатологът Симеон Матев.

Той обясни и как се придвижва циклона, който доведе до сериозните валежи не само у нас, но и в съседна Гърция. До два дни циклонът ще е над Либия.

Такива природни явления по Черноморието е имало и в миналото, но те се увеличават в настоящето, заради климатичните промени. Това е сериозна червена лампа, защото ако досега такива природни бедствия са се случвали веднъж на 10 години, сега те ще се случват много по-често“, коментира темата и Десислава Микова.