Две доживотни присъди на две съдебни инстанции получи 52-годишният Михаил Лещарски от Мездра. Той е известен като „убиеца от пещерата”. Лещарски е живял с по 4 хапки мед на ден в пещерите на врачанския Балкан и две години се е укривал от правосъдието. Той е заподозрян като извършител на серия жестоки убийства на възрастни хора.

Повече от половината живот на Лещарски преминава в затвора – цели 27 години. В списъка с престъпленията му има присъди за стотици кражби, десетки грабежи и едно изнасилване - на собствената му майка. Подозират го за четири убийства, но е осъден само за едно от тях, извършено в софийското село Владо Тричков. Михаил Лещарски обаче не се счита за престъпник, а за беглец.

„Убиецът от пещерата” е имал тежко детство. Той е бил жестоко малтретиран от баща си, който го е връзвал и оставял без храна със седмици. В опит да избяга от боя и от веригата, Лещарски започва да краде, да напада хора и да живее в затвора.

Сега, след дългото скитане из пещерите, той е настанен в Софийския затвор. Ако Върховният съд потвърди присъдата му, ще остане в килията до края на живота си.