Комисията за установяване на конфликт на интереси разследва депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Проучването е започнало преди месец, като е по сигнал, чийто източник не може да бъде разкрит, защото анонимността му се пази от закона.

Подалият сигнала се притеснява от отпадането на промяната на предназначението на земята при строежа на ски съоръжения, както и от въвеждането на такса за стопанисване на дивеча.

Сигналът срещу Емил Димитров е за конфликт на интереси при прокарване на текстове по закона за горите, за земеделските земи и за лова. Народният представител е един от двигателите на промените в закона за горите, които предизвикаха вълна от протести в центъра на София. Също така, той е арендатор на ловно-стопанското дружество в Етрополе. Президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху промените в закона, като решението му беше подкрепено от Парламентарната комисия по земеделие и гори.

„Твърди се, че има частни интереси и че приемането на текстове по закона могат да окажат подкрепа на него или облагодалестване на конкретни лица”, заяви председателят на комисията Филип Златанов.

”Държа на подписа си под всяко нещо, което съм подписал. Твърдя, че нямам лобистки интереси”, отговори Емил Димитров.

Той добави, че атаката срещу него идва в момента, когато иска да напише нов закон.

Ако се докажат нарушения около работата на депутата от мнозинството, глобата по закона за конфликт на интереси може да достигне 7 хил. лв. Може да бъде отнето и възнаграждението, което избраникът е получавал, ако се докаже, че е работил в прикрит конфликт на интереси.