Престъпна група за продажба и трафик на новородени деца е била разбита при акция на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) в София, съобщиха от агенцията.

Групата склонявала бременни жени с нисък социален статус или в неравностойно положение да продават бебетата си срещу обещание за финансова облага.

Клиентите за бебетата са осигурявани предварително. Те са най-често бездетни семейства от страната и чужбина, склонни да заплатят за дете, като по този начин избягват сложната процедура по осиновяване и евентуален последващ отказ от страна на компетентните власти.

Бъдещите родилки са настанявани в къща, функционирала като частна детска градина в София. Там те са обгрижвани под контрол до момента на раждането на детето, като по време на бременността са осигурявани прегледи в частни акушеро-гинекологични клиники.

След раждането новородените са предавани на клиентите, като за узаконяване на престъплението започва процедура за осиновяване или припознаване на детето.

В групата участва адвокат, чиято функция е да изготвя, набавя и придвижва необходимите за целта документи.

По-голямата част от установените родилки са от български произход, уточняват от ДАНС.

Материалите са докладвани в Специализираната прокуратура и е образувано досъдебно производство. При извършените претърсвания и изземвания на адресите на участниците в организираната престъпна група са открити вещи и документи. Разпитани са хора, запознати със случая, част от тях - пред съдия. Действията по разследването продължават.

На хората, участващи в организираната престъпна група са повдигнати обвинения.