Български гражданин от сирийски произход с основно участие във формированията на „Ислямска държава” е бил задържан в София при акция на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС от 29 септември, съобщиха днес от държавното обвинение. Общо двама мъже и една жена са в ареста с постоянна мярка за неотклонение във връзка с две закононарушения – незаконно производство и разпространени на тютюн за наргиле и тероризъм.

По информация на bTV задържаният командир от ИДИЛ се казва Абу Мусаб Шиюхи.

Според службите ръководителят на групата се е установил у нас през 2008 г. и е получил българско гражданство. През лятото на 2013 г. се е присъединил към „Ислямска държава” в Сирия, като е вземал активно участие в бойните действия и се е ползвал с ръководни функции. Това се доказва и от открит автентичен документ на организацията, с който е имал право на свободно преминаване в зоната на сражения.

Снимка: Главна прокуратура

През пролетта на 2016 г. той се завърнал у нас и, без да прекъсва връзките си с ИДИЛ, организирал престъпна група за незаконно производство и разпространение на тютюн за наргиле. Нелегалната дейност се използвала като прикритие и основен източник на финансиране за джихадиста.

Според събраните доказателства, суровият нарязан тютюн групата е изкупувала от производители в страната и го е доставяла в столицата. В специално наето и подготвено за целта помещение (в популярното преди години софийско заведение „Вагон - ресторант“) участник в групата обработвал тютюна в кофи с различни есенции и химикали, без спазването на каквито и да било хигиенни и санитарни изисквания.

Снимка: Главна прокуратура

Оттам суровината била превозвана в няколко склада в София, където нелегално наети работнички от ромски произход я пресовали в подходящи форми, изсушавали и пакетирали. Пласирането на готовата продукция у нас и в чужбина ставало чрез познати участници в групата купувачи от арабски произход. Става дума за 300-500 кг на ден за България, Холандия, Германия и Франция.

При извършените претърсвания и изземания в складове и жилища са открити около три тона нарязан тютюн, предназначен за преработка, машини за опаковане на готовата продукция и голям брой други доказателства.

„Извън съобщението и снимките, не можем да кажем нито дума повече. Досъдебното производство е образувано и се ръководи от специализираната прокуратура под непрекъснат надзор и на главния прокурор”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя категорично отказа да даде повече подробности за арестуваният командир на ИДИЛ.

Според Мажд Алгафари не е необичайно в България да има членове на „Ислямска държава”. Той коментира, че страната ни е трамплин за членове на групировката, тъй като сме транзитна зона.

Оказва се, че Алгафари познава един от задържаните – търговеца Абдул Шейхо е бил задържан няколко пъти заради продажба на тютюн.