За поредна година женският ни национален волейболен отбор няма да играе в Гранд При турнира или поне няма да се класира за него по по-лесния начин. Гранд При сериите при дамите е еквивалента на Световната волейболна лига при мъжете. Най-комерсиалният и желан турнир на Планетата.

До участие в него отбори от ранга на България достигат чрез спечелване на доста сложни световни квалификации, което за българките практиката до сега е показала, че е невъзможно. За нас от 3 години насам има и доста по-лесен вариант, като и той обаче остава неизползван. Победителят в Европейската лига през последните два сезона получаваше и Гранд При квота. България неизменно играеше във финалния турнир на европейската надпревара, но през 2009-а загуби полуфинала от Турция, а през миналата финала от Сърбия.

Всъщност това и е най-голямата ценност на иначе посредствената от към качество Европейска лига – победителят получава право да играе в надпреварата на най-големите. Този сезон Европейската волейболна конфедерация направи още по-голям жест към отборите, играещи в Европейската лига и реши не само победителят, но и загубилият финала отбор също да получи право на участие в Гранд При турнира. Възможността за българския женски национален отбор бе изключителна.

Нашите по принцип през трите години на надпреварата нямат проблеми с мачовете от предварителната група и неизменно достигат участие на Final four. Така беше и сега. Българките спечелиха първото място в компанията и Чехия, Унгария и Израел. Класираха се за финалния турнир, където само трябваше да спечелят първата си среща, да достигнат финал и независимо от неговия изход да получат Гранд При визи. Не успяха.

В петък вечер България загуби от домакина Турция с 0-3 гейма и всичко приключи. Волейболистките ни просто не успяха да надскочат себе си. В Турция женският волейбол в последните години търпи страхотно развитие. Националният отбор на съседите ни е по-добър от нашия и не случайно Истанбул бе домакин на Final four, а Турция като страна за трети път е организатор на финалната надпревара.

Младият ни отбор с новия си селекционер Драгутин Балтич не успя да се справи и само затвърди впечатлението, че за разлика от мъжкия тим женската ни селекция все още няма нужната класа, за да очакваме от нея големи победи.