Гмуркането е голямата й страст, а подводният свят е нейният втори дом. Тя е родена и израснала в Бургас и като единствена дъщеря на баща харпунджия започва да споделя интересите му още в ранна детска възраст.

В „Жените на България“ ви срещаме със Силвия Рашкова – жената, която прекарва повечето си време във вода, защото гмуркането за нея е начин на живот, а моментите в дълбоките води са дори медитация.

Снимка: Дан Верховен

Тя е и първата българка, достигнала 50 метра дълбочина на един дъх. В средата на октомври Силвия подобри три национални рекорда по свободно гмуркане на международното състезание Freedom Depth Competition AIDA 2023 в Ларнака, Кипър.

Снимка: Силвия Рашкова, личен архив

„Помня момента, в който създадох трайна и истинска връзка с водата. Бях съвсем малка, но знаех, че е неразрушима“, споделя Силвия и мислено се връща към летата в детството, когато се гмурка с баща си.

Съвсем естествен ход изглежда решението й да се занимава професионално с гмуркане, когато навършва 24. Усеща, че така трябва да продължи пътят й след няколко години работа в корпоративния свят.

Може би е изненада, че Силвия е завършила Математическа гимназия, след което е учила икономика, реклама и бранд мениджмънт. Днес обаче тя е инструктор по фрийдайвинг в Seanomad Freediving School – единственото училище в България за тази дисциплина.

Снимка: Петър Петров

Признава, че в началото не е имала амбиции да преподава. Искала е да се наслаждава на подводния свят, но с времето идват опитът и увереността, а с тях и желанието да предаде любовта към гмуркането.

„Много хора изпитват страх от дълбокото. Хубаво е, че подхождат плахо към водната стихия, но тя ни откъсва от всякакви мисли и емоции. Виждаме една красива и различна вселена в морето, а когато излизаме на повърхността, чувството е, че сме преродени“, казва Силвия.

Снимка: Дан Верховен

Гмуркането за нея е ново начало, а състезанията са още една възможност да покаже, че всеки може да го постигне. Трудно обаче се впуска в предизвикателството да участва в международни надпревари, заради липсата на време, което е посветила на курсистите в училището.

„Слизам на дълбочини между 40-47 метра от години и близките ми бяха основна мотивация за състезанията. Трудно е да обясниш защо не участваш, когато имаш всички шансове и предпоставки за успех“, споделя Силвия.

Снимка: Дан Верховен

И въпреки че провокира гордостта на цяла България, тя е категорична, че не преследва определени дълбочини.

„Искам да се наслаждавам на емоцията и да проверя какво още може тялото ми“, казва националната рекордьорка.

За нея състезанията не са самоцел, но любовта към свободното гмуркане е до живот и винаги ще търси начин да бъде част от подводния свят. Освен, че преоткрива себе си, когато се гмурка, тя твори и изкуство върху дърво. Разбираме, че другата голяма страст на Силвия в пирографията.

Снимка: Силвия Рашкова, личен архив

„Земята и водата са два елемента, които се допълват. Работата с дърво ни приближава до естествената ни среда, гмуркането – също. Когато долавям мирис на изгоряло дърво, тялото ми се успокоява и ме откъсва от всичко излишно. Същото се случва, когато се спускам под вода“, казва Силвия.

Не крие и може би долавяме нотка на тъга, когато ни споделя, че за любимите си занимания е платила висока цена.

Снимка: Петър Петров

„Да правиш това, което обичаш, крие своите рискове – трябваше да се разделя с хора и по този начин да се лиша от моменти с тях“, споделя инструкторката.

Но пък усещаме нейната потребност да бъде край морето, да влезе във водата. Вярваме й, че там намира щастието. Въвлича ни в тази любов…гмуркаме се и ние в нея. На един дъх.