Българският преход в очите на хората е провал именно защото не казахме никога истината – ДС, комунизмът, приватизацията, подмяната на стойност. Ако се повтори 1996 г., заметеният преход ще продължи още едно поколение. Този коментар във връзка с КТБ направи президентът Росен Плевнелиев по време на отчета си за своята трета година на „Дондуков” 2.

Президентът беше категоричен, че цялата истина за трезора на Цветан Василев трябва да излезе наяве – контролът върху държавни средства, медии, обществени поръчки и политици. Плевнелиев подчерта, че моделът КТБ трябва да бъде разграден, а не възпроизведен.

По думите му над 1 млрд. лева държавни пари са били спасени от фалита на банката със „смелото решение на Марин Райков” за диверсификация.

„Българските служби имат много работа за вършене”, каза още президентът, като визира прокуратурата ДАНС, финансовото разузнаване, Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси, КФН и комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Президентът анонсира, че ще направи обръщение пред Народното събрание в средата на март след месеца на политически консултации, една от темите в които ще са „Досиетата КТБ”.

Поглед назад

Ако 2013 г. е била година на гражданската енергия, а 2014 г. – на извънредна нестабилност, 2015 г. трябва да е за реформи, заяви Росен Плевнелиев. Той заяви, че сме свидетели на нов подход на политическите сили с диалог и принципни споразумения след 3 години на тежко политическо противопоставяне.

„Демокрацията е процес, а не цел”, подчерта Плевнелиев, който бе категоричен, че като държавен глава има силен глас и задава посоката в енергийната реформа, правосъдието, сигурността, правосъдието. „Днес България за първи път в годните на прехода има своя дългосрочен план и ясни приоритети, одобрени с консенсус”, каза държавният глава.

Той заяви, че може да е обединител, но това не означава, че ще стои в ъгъла и няма да има активна позиция. Като пример той даде изправянето срещу олигархията чрез контрола над държавните пари и действията си „при опита за назначаване на медиен олигарх”, когато обществото задало въпроса КОЙ.

Плевнелиев определи като символи на 42-ия парламент загражденията и протестите и подчерта, че двете служебни правителства са успокоили нацията в труден момент, като са работели открито.

"Българинът е милосърден и съпричастен. 2014 г. постави рекорд по природни бедствия, но и по дарителство", заяви Плевнелиев.

Поглед навън

„Днес на Балканите и в Европа няма повече стени и прегради – свободни сме, но знаем ли как да използваме свободата си?”, запита държавният глава. По думите му България е „незаобиколим фактор в Югоизточна Европа”, като трябва да се противопоставим както на концепцията за Европа на две скорости, така и на тази на Русия за велики сили и периферия.

„България може и е длъжна да добави стойност към ЕС в решителен момент, а не да седи в ъгъла или да бъде троянски кон на някого”, категоричен бе Плевнелиев.

Той определи украинската криза като „най-сериозната заплаха за мира и сигурността в Европа от Втората световна война насам”, защото се прави опит върховенството на закона да се подмени с върховенството на интересите.

"Борбата срещу тероризма не бива да се счита като война. Всички европейски държави имат този проблем Даваме си сметка, че в света има 1.8 млрд. мюсюлмани. Решението върви през сътрудничество с държавите от Близкия изток. Предстои реформа и много дебати, за да повишим способностите на службите за справяне с трудностите", каза още Росен Плевнелиев.

Поглед напред

Във връзка с последните изяви на премиера Бойко Борисов и коментарите, че има разлом между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2, Росен Плевнелиев заяви, че има „мъжки” отношения с министър-председателя и работи добре с кабинета му.

Държавният глава посочи, че разбира решението на правителството да намали парите за отбрана в Бюджет 2015, като изрази надежда, че през годината ще се намерят отрязаните 60 млн. лева.

"Министерски съвет приема програма за четири години напред. Приемам го като желание за пълен мандат на това правителство", подчерта президентът.

Той обяви и че ще работи за провеждането на референдума за промяна в изборните правила, подписи за който събираше и ГЕРБ.

Заради ужким шеговитото изказване на изказване на Борисов, че може ГЕРБ да лансира жена за кандидат-президент, Плевнелиев се наложи и да отговори дали ще участва в надпреварата през 2016 г.

Според него, всеки, който си прави отсега сметките за президентските избори, ще сбърка. Причините - прекалено рано е, средата е много динамична, трябва да изчакаме местните избори.

„Българският народ ще накаже всеки, който през 2015 г. си прави сметките, а не работи по националните проблеми и приоритети. На хората им е тежко, те очакват политиците да се мобилизират и да работят”, категоричен бе Пленвлиев.

 

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”