Хиляди се събраха днес на връх Шипка, за да отбележат годишнината от героичната Шипченска епопея.

Държавният глава произнесе слово и положи венец пред Паметника на свободата, а по-късно започна и възстановка на шипченските боеве. 

Снимка: Ладислав Цветков

Традиционната възстановка на боевете се проведе не на Орлово гнездо, както досега, а на самия връх Шипка, където е била разположена централната батарея.

Вече 141 години българите гледаме към този връх с преклонение. Но никой не ще го рече по-добре от Вазов - "див чутовен връх", където български и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръсне България, каза в словото си на връха президентът Румен Радев.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите на държавния глава и днес хиляди сънародници са на Шипка, за да си припомним как от кървавия мъх е разцъфтял най-светлият национален идеал. На Шипка всички вие преподавате урок по история на цяла България, отбеляза Радев. 

Снимка: Ладислав Цветков

Според президента през последните десетилетия е било сторено немалко, за да се изтрие и пренапише тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време.

Снимка: Ладислав Цветков

Тук отново сте хиляди, посочи президентът и отбеляза като цитира Иван Вазов, че присъствието на хората на този легендарен връх, "строшава на клеветата зъбът".

Снимка: Ладислав Цветков