„Добър вечер, България! Готови ли сте за втория ни концерт в „Арена Армеец“? Ще пеете ли по-силно този път? Ще танцувате и скачате ли повече този път?“

С тези думи на български Dubioza Kolektiv излязоха в петък вечер в препълнената зала „Арена Армеец“ в София за поредния си страхотен концерт у нас.

Веселяците от Босна и Херцеговина се завърнаха за втори път на това място, след като през 2017 г. родните фенове чуха добре познатата „политически некоректна смесица от ска, пънк и реге“ с много голямо доза балкански ритми.

За разлика от тогава, когато шоуто бе подгрято от култовите Asian Dub Foundation и тяхната комбинация от рага, дъб и азиатски мелодии, този път дъб звученето беше допълнено с много реге в лицето на македонците Conquering Lion. Близо час бандата свири на различни инструменти – от класическа китара до перкусии и тромбон – и подгря подобаващо хилядите фенове, дошли да чуят любимците в жълто и черно.

Точно в 21 ч. Dubioza Kolektiv се качиха на сцената и ударно прозвучаха "U.S.A.", "Free.mp3 (The Pirate Bay Song)", преливайки в "Wild Wild East". Типичните балкански ритми и уникалният саксофон на Марио Шеварч завладяха залата, а всички започнаха да скачат и викат неистово още в първите минути на концерта.

Вокалът Алмир Хасанбегович не се сдържа и слезе при публиката. Това не остана единственият път, в който той скъси дистанцията с феновете. На песента „Blam Blam“ се хвърли в публиката, която го понесе на ръце из залата. Връщайки се обратно на сцената, заедно с останалите членове, под звуците на „Funk Soul Brother“ на Fatboy Slim хвърлиха кърпите си към екзалтираната тълпа отпред.

Всъщност Dubioza Kolektiv са една от малкото групи, които непрекъснато общуват с публиката по време на концертите си и това се е превърнало в тяхна запазена марка. Обичат и да са сред феновете. Ще спомена само част от проявите им у нас, като това да черпят с ракия в столичен клуб или да пеят по средата на Женския пазар.

А в „Арена Армеец“ отново накараха публиката да „танцува“ любимото „босненско танго“. Това всъщност не е никакво танго, а начин да накарат хиляди непознати хора да се прегърнат и да подскачат на едно място като един.

Защото Dubioza Kolektiv пеят срещу разделението на народите на Балканите. Срещу системата и политиците, които допринасят за това разделение. Самите членове на бандата са от различни страни на бивша Югославия – Босна, Сърбия, Хърватия, Словения. Дори и да живеят далече един от друг, те се събират, за да правят музика и чрез нея да обединяват хилядите си фенове.

И успяват, защото на концерта в България имаше сърби, поляци, хървати, босненци, дори и двама чилийци.

Играта с публиката, в която тя бе разделена на две, доказа колко е лесно, стига да иска, човек да разедини даден народ. Правилата на играта – едната половина от залата пее част от "Himna generacije", докато другата я освирква, и обратното. А всички ние се подчинихме и го направихме. От сцената обаче Dubioza Kolektiv призоваха да отстояваме единството си и да не се делим, независимо от религиозната или сексуалната си ориентация, нито от цвета на кожата. И ние отново се подчинихме, изпявайки като един "Himna generacije".

До края на концерта в продължение на два часа всички пяхме заедно "Kažu", Volio BiH", "Brijuni", Boom!", "Red Carpet", "Hay Libertad", "Firma ilegal", "Prvi maj", Internetska", „Domaćica 2.0“ и много други. Чухме и някои нови парчета от предстоящия им албум. Всичко това на фона на уникалните светлинни ефекти на екраните зад музикантите, които направиха изживяването пълно.

Снимка: Димитър Алексов

В края на концерта Dubioza Kolektiv буквално разместиха публиката. Всички се отдръпнахме, за да оформим голям кръг, където под звуците на "No Escape (from Balkan)" се заформи мощно пого. А след него никой не си беше на мястото.

Нямаше как концертът да не завърши с „Песен за любимия град“ на Тодор Колев, която момчетата пеят всеки път, когато са у нас. А заедно с тях „София, София, мой малък Лондон. София, София, обичам те“ пя и цялата „Арена Армеец“, защото Dubioza Kolektiv обичат София, а България обича Dubioza Kolektiv.

Да, вторият път в „Арена Армеец“ пяхме по-силно. И да, танцувахме и скачахме повече. Чакаме момчетата отново у нас, за да чуем още парчета от новия им албум! А ние обещаваме, че няма да избягаме от Балканите...

Снимки: Димитър Алексов