Българският участък на река Дунав е около 470 километра и са разположени 10 града, а броят на островите е променлив и те са около 50. Да поемеш по реката и да посетиш някой от островите е чудесно занимание, а защо не и приключение.

„Мястото е много интересно. Тук се срещат над 220 вида птици, голяма част от тях са в Червената книга и са защитени“, разказва Свилен Чешмиджиев от БДЗП.

Свилен Чешмиджиев се е посветил на каузата да изучава, но и да популяризира биоразнобразието по тези места.
„Това е 100% приключенски туризъм. Идването до острова е доста интересно - блатата, черните пътища, биоразнобразието. Емоцията е голяма. Остров Персин е под най-голяма защита, защото тук функционира активен затвор. Може да се каже, че колонията от пеликани тук е най-защитената в целия свят“, казва още Свилен Чешмиджиев.

Ако никога не сте поемали с каяк по река Дунав, то няма как да знаете колко красиви кътчета има. Самата река формира и места наричани пясъчни коси, а местните ги наричат „Малдиви“.

„Това място се казва Вардимските Малдиви. Всеки си кръщава островите както си иска. Страхотно нещо е това да дойдеш до тук с каяк. Можеш и с лодка, но друго си е сам да го направиш. Много е красиво това място. Ние живеем тук и малко сме свикнали, но сте прав“, отбелязва Радослав Йорданов от „Каяк клуб – Свищов“.

„Много красиви места обиколихме тук. Да много е красиво и се опитваме да ги популяризираме. Опитваме се да го показваме на хората. Приключенският дух го има и ние на това акцентираме. Хората идващи от близко и далеч са очаровани, а хората от Свищов си казват: Боже ние живеем тук и досега не сме ги забелязвали“, пояснява Радослав Йорданов.

Това наистина е едно невероятно място. Тук човек може да се почувства като истински отшелник. Нещо като един истински Робинзон Крузо.

„Това тук си е баш приключенско място – ваш са си „Малдиви“, пояснява и рибарят Бисер Георгиев.
„Хората, които желаят тук, могат да се любуват както на залеза, така и на изгрева. На рибарите - как ловят риба. И да усетят условията, особено когато дойде буря. Любимата ми дунавска риба е сом, шаран и амур – страхотни са на вкус“, твърди Ивелин Кюрчев.

Всъщност приключенията по река Дунав може да бъдат и по-различни. От няколко години и рибарите се включват в организиране на разходки по реката, а престоят в рибарска хижа и да станеш свидетел на приготвянето на рибена чорба си е чудно преживяване.

Абсолютно сигурно може да се каже, че това е най-хубавата заключителна част от т.н. приключенски туризъм - рибена чорба, направена от четири вида риба.

„Концепцията за устойчив туризъм има за цел опазване на околната среда, т.е. на биоразнобразието. Парите от туристическата дейност да остават в местната общност - да бъдат стимулирани късите кръгове да участват местните производители и не на последно място туристите да се срещат с истинската местна култура“, казва и Мирослав Михайлов.