Ара Маликян, ливанецът с арменски произход и испанка душа, отново бе в София. И за два дни успя да разтресе зала 1 на НДК четири пъти. И дори само името Royal Garagе Tour – феноменално съчетана абсурдна еклектика, може да даде представа за това какво се случи на сцената.

Бендът, подобаващо за мащабите на гараж, бе само от двама музиканти, но какви! Емоцията и страстта от добре познатата виртуозна цигулка на Ара този път се вливаше в необятния тих океан, донесен от вълшебните пръсти на кубинския пианист Иван Мелон.

На сцената дуото създаде не просто усещане за оркестър, а за „другарска“ битка между две стихии, за надсвирване между струни и клавиши, и, в същото време, за невероятен уют. Публиката сякаш беше като малко дете, с което първо си играеш, даваш му цялата си обич, после му разказваш приказка, след това му предаваш най-добрите уроци, но които си способен, после пак приказка... Накрая, и големи, и малки, израстват заедно – заради взаимната комуникация и обич. Отново обич.

И това вероятно са изпитали не само хората в България, а и всички, които Ара Маликян и Иван Мелон успяха през миналата година да зарадват – с близо 80 концерта в Испания и Мексико. „Свириха на площади, в замъци, на открити сцени, в църкви и в паркове, но не оставиха музиката да замлъкне“, разказват от „БГ саунд стейдж“.

„Събрахме се, погледнахме напред и създадохме нов и съобразен с реалността концертен формат. Шоу в по-малки измерения, в по-малки пространства. Главен герой е не музиката, а хората, чувствата, желанието да продължим напред, което сега обединява всички“, споделят музикантите.

И успяват – техните „малки“ измерения всъщност са един „малък“ космос от  докосващите и вече познати авторски композиции на Ара Маликян, каквато е „Валсът на Кайро“, посветена на раждането на сина му. Той вече е на 7 години, носи същото име като това на столицата на Египет и е от щастливия брак на Ара с актрисата и режисьорка Наталия Морено.

От класиката, през Дейвид Бауи и Бьорк, до другите му собствени парчета – Nana arrugada (Приспивна песен) и динамичните Pisando flores (Настъпващи цветя) – всичко при Ара е все така цветно, експресивно, ексклузивно, като в по детски щастлив панаир. И всичко е богато овкусено с неговите монолози, издържани в стила на стендъп комеди – познати, но златни.

Специално внимание заслужава Иван „Мелон“ Люис. Този все още непопулярен у нас композитор, пианист и продуцент е известно и екзотично име в света на джаза и на класическата сцена. Роден е през 1974 г. в кубинския град Пинар дел Рио, но от 1998 г. живее в Испания. Трикратно е номиниран за латино „Грами“.

И той, както Ара, бързо се вписва в испанската музикална сцена – заради своята афрокубинска екзотичност и музикален талант. Работи с едни от най-големите испански и европейски музиканти – Джоан Мануел Серат, Шарл Азнавур, Мариза. Прочут е като пианист на световноизвестната испанка Конча Буйка, гостувала и у нас. С нея работи седем години.

Ivan Melon Lewis Quartet обикаля Европа и участва в най-големите джаз фестивали. През 2015 г. проектът The Cuban Swing Express събира десетима от най-талантливите кубински музиканти, които живеят в Европа. Те съчетават традиционните елементи на кубинската музика с новия джаз звук.